Sayfalar

17 Temmuz 2016 Pazar

ERGÜN PASTANESİ  (BURGAZADA/İSTANBUL)
Ergün Pastanesi,Burgazada iskelesinin hemen karşısındaki meydanda bulunuyor.Esnaf kültür ve adabını koruyan,aile sıcaklığında tatlısından tuzlusuna herşeyin kaliteli olduğu bir eski zaman pastanesi..
1982 de kurulmuş.Burgazada'nın Rumların deyişiyle Antigon'un tek pastanesi.Adanın en güzel kahvaltılarını ve tatlılarını hazırlıyorlar.

Vişneli ve çilekli milföy pastasının namı epey duyulmuş.Adaya farklı gidişlerimde hem vişneli hem de çilekli olanını da tattım.İlk defa tattığım bu lezzetlerin ikisi de enfesti.
İlk önce çilekli..

Ancak bu pastayla savaşır gibi uğraşıp ağza atmadan paramparça etmemek için, Ergün pastanesi mutfakta ihtimam göstererek hazırladıkları bu pastanın yeme yöntemini anlatmak için küçük kartlar hazırlamışlar.Bu kartlar bir nevi yeme klavuzu gibi.
Kartta;  'Ezmeden yan çeviriniz,kenarından başlayarak yiyebilirsiniz' yazıyor.

Ve şimdi vişneli..

Bir başka hoş lezzet, ''İbiza Pastası''
Ergün Pastanesi'nde çilekli ve vişneli milföy pastanın yanında;
Ballı pasta,ponçik,ekler,menemen,efsane incirli güllaç,fırın sütlaç,börekler(peynirli,kıymalı,patatesli,ıspanaklı),pizza,yaş pastalar,poğaçalar(peynirli,kıymalı,patlıcanlı),dondurma,tahinli çörek,mantı ve kurabiyeler bulunuyor.


Ergün Pastanesi bir pastanenin ötesinde adada lezzetli ev yemeklerinin de yapıldığı ve çok tercih edilen bir lezzet durağı da aynı zamanda.
Benim bulunduğum gün menüde; mercimek çorbası,ayran çorbası(soğuk),yayla çorbası,etli biber dolma,zeytinyağlılar(yaprak sarma,taze fasulye,barbunya,biber dolma),ızgara köfte,tavuk şiş,tavuk pirzola vardı.







Ergün Pastanesi'nin lezzetlerinden taddıktan sonra çayınızı ve kahvenizi içerken hemen karşınızda göreceğiniz Sait Faik'e bir selam gönderin.
Burada bir Sait Faik heykeli var.Sait Faik Burgazada'da yaşamış,hikayelerinin çoğunu yaşadığı çok güzel ve manzaralı evinin çatı katında yazmış.Evi çok güzel bir müze olmuş.Burgazada'ya gelirseniz gezi planınızda mutlaka olsun derim.
Sait Faik'in dediği gibi:
' Bu dünya kimseye kalmadı,bir garip balıkçıya'da kalmayacak'
O halde güzel Burgazada'yı gezin..







 















Hiç yorum yok :

Yorum Gönder