Sayfalar

16 Temmuz 2016 Cumartesi

ALTINÖZ (NAİLA) TARİHİ MEŞHUR KASTAMONU DÖNERİ (KASTAMONU)
Ilgaz bölgesi yaylalarında kekikle beslenerek büyümüş hayvanların sağlıklı etleri yaprak yaprak kesilerek Nail Usta'nın özel marinasyonuyla bir gün önceden özenle şişe diziliyor ve eski usul döner ocağında bakır kalaylı tavasında pişiriliyor.
Saf koyun eti kullanılıyor.Tokluk denen 8 ayını geçmemiş erkek koç etini tercih ediyorlar.Döner etinin içine asla kıyma katılmıyor.
Etin bütün sinirleri hassasiyetle ayıklanıyor.Bir gün öncesinden özel piyaz içinde bekletiliyor.Piyaz içinde bekleyen etin hem lezzeti artıyor hem de yumuşak oluyormuş..
İlk defa her anlamda farklı bir döner tattık.Az kimyon ile çok hoş bir lezzet bıraktı damağımızda.En iyi dönerler sıralamalarımızda ilk sıralarda yer alır..
Geleneksel olarak Döner Kebap ekmek arası değil,tabaklarda pirinç pilavı ile sunulurmuş.
Naila Döner'de pirinç pilavı da çok lezzetli ve bu şekilde sunumda farklı lezzetler sunuyor.


Döner Kebapla ilgili en eski kaynaklardan birisine Kastamonu'da rastlanmış.Kastamonu'da döner,yaklaşık 180 yıl kadar önce 'Sineğin Hafız' lakabı ile tanınan usta ile başlamış.
1944 yılından bu yana döner döndürmeye başlayan Şükrü Usta'nın tezgahını bugün oğlu Nail Altınöz devralmış. 
Osmanlı Dönemi'nde yapılmış olan ve bu güne kadar bozulmadan tarihi bir abide olarak kalabilen Kastamonu Nasrullah Cami ve şadırvanı civarında imiş Döner Kebapçı dükkanları.
Nedendir bilinmez Osmanlı Sarayı'na girmeyi başaramamış döner.
Hep halk yiyeceği olarak sürdürmüş mevcudiyetini.



ADRES: Mehmet Feyzi Efendi Sk.   Nasrullah Meydanı                 Kastamonu Merkez














Hiç yorum yok :

Yorum Gönder