Sayfalar

15 Temmuz 2016 Cuma

ÖRNEK MANTI  (SİNOP)
Ilgaz Dağı tatillerimizde günübirlik Kastamonu İlçe'lerini tanıma gezileri yapmaya çalışıyoruz.
İnebolu Kastamonu'nun Karadeniz'e sahili olan ilçesi.Aynı zamanda Milli mücadelemizde de önemli bir yere sahip.Kurtuluş savaşımız sırasında Rusya'dan ve Türki devletler ile Azerbeycan üzerinden Karadeniz'den mevna ve gemiler ile getirilen cephane ve silahlar İnebolu Limanı'na indirilip,kağnılar ile 'İstiklal Yolu' olarak adlandırılan yoldan büyük zorluklarla İnebolu-Küre-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı üzerinden Ankara'ya ulaştırılmış..
İnebolu'yu biraz tanıdıktan sonra haritayı açtım.Sinop yakın gibi görünüyordu.(150 km gibi)Ancak yola çıkınca girintili çıkıntılı yollarla gittiğimizi sanarken gidemediğimizi kısa sürede anladık.Girintili çıkıntılı yollar Sinop'a ulaşmayı tahmin ettiğimiz süreyi neredeyse iki katına çıkardı.
Ama; İnebolu-Abana-Çatalzeytin-Türkeli-Helaldı-Ayancık üzerinden Sinop'a ulaşan ve çoğu zaman Karadenize paralel giden yol mükemmel Karadeniz manzaraları sundu bize.Yönümüz denizden dönünce ise yeşil ormanında devam etti.Çok güzel bir yolculuk oldu..
Sinop'ta Sinop'lulara burada ne yenir? neyi? nereyi tavsiye edersiniz? sorularımıza cevap::: MANTI oldu.Tavsiyelerin genellikle birleştiği iki mekandan daha ön plana çıkan ise Örnek Mantı oldu.
Sora sora bulduk Örnek Mantı'yı.
Kentteki Mantı mekanlarının fazlalığına hayret ettik.
Mantının da karışığı olurmuş mu? demeyin.. Oluyormuş..
Cevizli mantı(kıyma içli) ve yoğurtlu sarmısaklı kıyma içli mantı bu şekilde hem göze hitap eden hem de mantı budur işte denen bir lezzete sahip olabiliyormuş.
İyimi!! mantı standartımız da değişti şimdi.. 
Tam ortasından ikiye ayrılmış lezzet..Her ikisi de çok güzel..
Kıyma içli yoğurtlu sarmısaklı mantı..

 
Nokul, Sinop'a özgü bir hamur işi imiş.Biz üzümlü-cevizli nokulu tercih ettik.Çok güzel bir tad.
Kıymalı nokul da var.
 
Örnek mantı da; mantı kadar iddialı su böreği ve tarhana çorbası da bulunuyormuş.
 
 
 
Bu lezzet ziyafetinden sonra Ilgaz'a döneceğimiz yolu ve süreyi de düşünerek araç ile Sinop sahilinde küçük bir gezi yaptık.Akdeniz denizi ile aynı,Karadeniz'in hırçınlığından eser olmayan,rengi bile değişik,berrak suları olan,koy turlarının yapıldığı bir deniz ve bizi şaşırtan bir il gördük.
Gezimiz bu kadarı ile kaldı.Daha sonra başlıbaşına tatil planı yapılacak ve keşfedilecek bir yer Sinop..
Daha sonra; Sinop-Boyabat-Hanönü-Taşköprü-Kastamonu üzerinden Ilgaz Dağı'na IMR'ye ulaştık.
 
ADRES: İskele Cad.  No: 3/A   SİNOP
Tel: 0.368.2617341 


 


 




 

 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder