Sayfalar

19 Nisan 2016 Salı

KOVADA GÖLÜ MİLLİ PARKI'NDA KAMP VE YÜRÜYÜŞ  (EĞİRDİR / ISPARTA)
Eşsiz güzellikte bir milli park olan Kovada Gölü Milli Parkında ve muhteşem Kovada gölünde kamplı yürüyüş yapmak,o atmosfer içinde bir günde olsa yaşamak için 16.04.2016 günü İzmir'den bir arkadaşımla yola çıkarak, Aydın,Denizli,Dinar,Isparta yolunu takip ederek akşam saatlerinde Eğirdir'e ulaştık.
Eğirdir Gölü; mevsimlere,gökyüzünün görüntüsüne ve günün değişik saatlerinde aldığı renk tonlarına göre literatürde yedi renkli göl olarak bilinir.Bugün ise bize çok daha farklı bir yüzünü gösterdi.Güneş batmadan hızlı bir şekilde Eğirdir güzelliklerini görebilmek için tur yaptık ve Yeşilada'da Big Apple Restaurant'ta her zamanki huzur ve güleryüzlü atmosferde yörenin lezzetlerini bir kez daha tattık.
Saat 22.30 gibi kamp yapacağımız alana hareket ettik.Kovada Gölü Milli Parkı girişi Eğirdir'e yaklaşık 30 km mesafede.Milli Park günübirlik kullanım alanında çadırlarımızı kurduk ve saat 23.30 gibi uykuya çekildik.Bu sırada hava sıcaklığı 8 derece idi.Bol oksijen ve çiçek kokuları ile rahat bir uykudan sonra 17.04.2016 Pazar günü saat 05.45 de uyandık.Hava sıcaklığı 4 derece idi.Pratik bir kahvaltıdan sonra saat istikametinin ters yönünde 07.00 sıralarında yürüyüşe başladık.

Eğirdir Sivri'sinin Merdiboluk mevkiinden ve Altınkum Plajından görüntüleri..


Akpınar Köyü'nden Eğirdir'in görüntüsü..

Eğirdir Yeşilada'daki küçük marina..

Artık kamp zamanı,sabah uzun bir yürüyüş var..



Kovada Gölü ve çevresi, 03.11.1970 yılında Milli Park olarak ilan edilmiş.(Bu karar bu güzelliği gelecek nesillere taşıyacak çok güzel bir karar olmuş..)
Toplam alanı 6534 hektar.Kovada Gölü Milli Parkı Batı Akdeniz Bölgesi'nde, Isparta İli Eğirdir ve Sütçüler ilçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır.Kırıntı Köyü yerleşiminin tamamı,Yuvalıı Köyü,Serpil Köyü,Yukarı Gökdere Köyü,Karadiken Köyü ve Akbelenli Köyü'nün bir kısmı Milli Park sınırları içerisinde bulunmaktadır. 


Yürüyüşe başladığımız nokta Milli Park Günübirlik kullanım alanı.Yaklaşık 22 km lik bir yürüyüşten ve gölün çevresini yürüdükten sonra tekrar buraya geleceğiz.Sizlerde benimle bu yürüyüşe görüntüleri izleyerek katılın ve adım adım neler gördük izleyelim...
Her aşaması ayrı bir güzellik.Ben bu güzelliklerin ancak seçtiğim görüntülerini yayınlıyorum.
(Daha bir çok görüntü arşivimde yerini aldı) 


Milli Park alanının 790 hektarlık kısmı göl yüzeyi.Kovada Gölü'nün deniz seviyesinden yüksekliği 908 metre,kıyı uzunluğu 18.800 metre ve derinliği 7 metre.


Suda bulunan ve göle yeşil renk veren tortular gölün dibinin görülmesini engellemektedir.Kovada Gölü'nün meydana gelişi Batı Toroslarda ki komşu göllere benziyor.Havzaya düşen yağmur sularının aşındırması ile şekillenen göl yatağı,depremlerin de etkisiyle oluşmuş bir çöküntü.Eğirdir Gölü'nün güneye doğru uzantısı olan Kovada Gölü,sonradan aradaki dar vadinin alüvyonlarla dolması sonucunda bugünkü şeklini almış.
Günümüzde Kovada Gölü ile Eğirdir Gölü,bir kanal aracığıyla birbirine bağlı.

Güneybatı denizi bölgesinden görüntü.. 



Kovada Gölü Milli Parkı içerisinde eski medeniyetlere ait hiçbir emare bulunmamakla birlikte yakın çevresinde tarih ve arkeolojik değeri çok yüksek önemli sahalar mevcut.


Gölün doğu yakasında yürürken karşınıza çıkıveren saklı koy ve plajlardan bir tanesi; benim bu yürüyüşlerimde genellikle mola verdiğim eşsiz güzellikteki plaj.Bu güzel, gizli, zor ulaşılır plajı ''Beyazlıklar Plajı'' olarak adlandırıyorum.



Az sonra biraz zorlu bir çıkış ve iniş ile eşsiz,bakir,gizli bir koya daha ineceğiz.Sonrasında yine başka güzellikler.. 




Kovada Milli Parkı Orman,Dağ,Göl,Sulak alan gibi çok çeşitli ekosistemleri içinde barındırdığı için zengin bir bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip.Buradaki yürüyüşlerimde bir çok farklı kuş türüne,sincaplara ve amfibilere rastlıyorum. 


Kovada Gölü Milli Parkı içerisinde 75 familyaya ait 259 cins bitki tespit edilmiş.Bunlardan 28 adeti sadece bu bölgede görülen endemik türler.Milli Park sınırları içerisinde bulunan ormanlık alanlar, karaçam,sedir,Toros göknarı,meşe türleri(sapsız,saçlı,pırnal,kermes,kasnak),ardıç,çınar,çitlembik,akçakesme,mirtus,menengiç,boyacı,sumağı,
yemişen,böğürtlen,defne,tesbih çalısı,karaçalı,karamuk,laden gibi değişik türlerde ağaç topluluklarından oluşmuş.Alan otsu ve soğanlı bitkiler yönünden zengin.


Gölün kuzeyini kaplayan geniş sazlık alanın etrafından dolaşarak, elma bahçelerinden ve Eğirdir Gölü kanalının üzerindeki bu asma !!! köprü üzerinden geçerek yola devam ediyoruz.


Kovada Milli Parkında; Eğitim çalışmalarının da yapılabileceği ve Milli Park kaynak değerlerinin bilgilendirildiği Ziyaretçi Tanıtım Merkezi ve kafeteryası,düzenlenmiş yürüyüş güzergahları,bilgilendirme panoları,yağmur barınakları,manzara seyir terasları,iskeleler,günü birlik piknik alanları ziyaretçilerin hizmetine sunulmuş.
Özellikle Tanıtım merkezini yürüyüşünüzden önce gezerseniz Kovada Milli Parkı ile ilgili bir çok detayı öğrenmiş olursunuz.(Burayı çocukların,gençlerin,büyüklerin mutlaka görmesi gerekir.)Aşağıdaki görüntüler tanıtım merkezinden ve yürüyüş güzergahında çektiğim görüntüler.Bu bölümde yollar mesafesine göre de sınıflandırılmış.
Hayran kalacağınıza eminim.


Kovada Milli Parkında toplam 167 adet kuş türü gözlemlenmiştir.Tehlike altındaki türlerden olan Yaban Keçisi başta olmak üzere yaban domuzu,kızıl tilki,sansar,sincap,porsuk ve tavşan alanda görülen başlıca memeli türleri.Ayrıca Milli Park 4 çeşit kurbağa,9 çeşit sürüngenin yaşam alanı.Kovada gölünün suları; sazan,gümüş balığı,kadife balığı,sudak gibi balık türlerine ev sahipliği yapmakta.







Dev ekrandaki similasyonda ekran karşısına geçip kartal modunda Kovada Gölü üzerinde süzülebiliyorsunuz ve tüm detaylarını kartal gözüyle görebiliyorsunuz.
Ben çocuklardan fırsat bulup süzülemedim.Bir dahaki sefere artık...


Seyir terasından Kovada Gölü'nün bir bölümünün görüntüsü





Kovada Gölü tam çevre yürüyüşümüzü saat 13.50 civarında tamamladık.Bu yürüyüş 21.61 km oldu.
Bir sonraki Kovada yürüyüşünün özlemiyle,gözümüz arkada kalarak bu güzellikleri mecburen bırakarak günlük rutin yaşamlarımıza doğru dönüş yoluna çıktık.
Anları çoğaltmak dileğiyle..





























































4 yorum :

  1. tesşekkr ederim guzel ve bilgilendirici olmus .

    cadir icin ozel bir alan yok sanirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Biz Milli Park Günübirlik kullanım alanında çadır kurmayı tercih ettik.Ancak tam çevre turu yaparsanız eşsiz koylar göreceksiniz.Buralarda çadır için özel alanlar var.

      Sil
  2. Merhabalar. Umarım güncel olarak yorumlara bakabilme imkanınız vardır. Tesis anlamında kovadada bizi ne bekliyor ogrenebilir miyim? Kamp atmayı planlıyorum bu akşam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi akşamlar.Kusura bakmayın.Yorumunuzu yeni gördüm.Siz 2 ay öncesinde kamp attınız mutlaka..Kovada Gölü etrafında tesis olarak Milli Park tanıtım merkezi var sadece.Milli Park Tanıtım merkezi girişindeki alan kamp için uygun.Umarım memnun kalmışsınızdır..
      Kovada Gölü benim favori rotalarımdan.
      Tam turu tavsiye ederim.

      Sil