Sayfalar

19 Nisan 2016 Salı

KEBAPÇI KADİR  (ISPARTA)
Isparta'nın kendisine özgü en önemli ürünlerinden biride kebap.Isparta'da kebap kültürünün temsilcilerinden olan Kebapçı Kadir, 1851 yılından bu yana hizmet veriyor.Günümüzde işletmeciliği 4.kuşak Hüseyin Açıkalın tarafından yapılmaktadır.
Bu başyapıt lezzetin yapım aşamaları da şöyle başlıyor;
Hayvanlar doğal ortamlarda yetiştiriliyor.Kebabın yapım serüveni,özel fırının çalı kökü veya meşe odunu ile saatler öncesinden ısıtılmasıyla başlıyor.Şişe takılmış kuzu,oğlak,erkeç kaburgaları fırın duvarına paralel olarak içi su ile dolu bakır tava üzerine sıralanıyor.

2 saat alev ve 1.5 saat korda pişiriliyor.Buhar ve alevin birleşmesinden doğan mis kokulu odun alevi ile nar gibi kızaran kaburgalar,bakır tabakla tırnaklı pide ile servis ediliyor.Kaburgaların fırında yüzde elli fire vermesi ile zararlı yağlar bakır tavanın içinde kalıyor.Alevin karşısında kızaran kaburganın yağları doymuş yağlar.Bu özelliği ile Isparta kebabı, Türkiye ve dünyada en az kolestrole sahip kebap ünvanını almış.

Kabune pilavı,geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan bir Isparta lezzeti.Özel dolgun pirinçler,et suyu ilave edilerek, saç ayağında üzüm asmasının çırpısıyla hızlı ateşte 15 dakika pişiriliyor ve kaynatılıyor.Suyunu çekmiş ve pişmiş olan pirincin üzerine ocaktan indirmeden önce tereyağı dökülüyor.Servis yapılırkende, en altta nohut ve etin porselen çorba kabında en alt bölüme yerleştirerek üzerine pirinç takviye edilerek ve bunu ters bir şekilde tabağa kapatıp,et ve nohut üzerine gelecek şekilde servis yapılıyor.Isparta'da Kabune pilavı günümüzde, düğünlerde,mevlütler ve toplu yemeklerde verilmeye devam ediyor.


Kalaylı bakır kaplarda sunulan üzüm şırası,yörenin siyah Dimlit üzümleri kurutularak ve çöpleri ayrıştırılarak temizliği yapıldıktan sonra yarım kazan su içerisinde şişinceye kadar kaynatılıyor.Kaynama sırasında içerisine tülbent içerisinde mersin yaprağı,karanfil ve tatlı kabık konularak kaynatılmaya devam ediliyor.Üzümler kaynayarak şiştikten sonra üzerine şeker takviyesi ile şerbet haline getiriliyor.
Kebabın yanında tercih edilmesinin sebebi: besin değeri olarak etin protein,üzüm hoşafınında glikoz içermesinden dolayı insan vücudunda bir birini parçalaması ve dolayısıyla sağlıklı bir yemek yenmiş olmasındanmış.

İrmik Helvası, 0 numara sarı irmiğin hakiki tereyağı ve kunar fıstığıyla büyük bakır kazanlarda mangal kömürü ateşinde kaynatılarak belirli bir kıvama gelinceye kadar hiç ara vermeden ahşap küreği ile karıştırılarak ve sonrasında şerbet ilavesi ile hazırlanıyor.
Hazırlanışındaki özellikler ve farklılıklar ile yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasında..


Kebapçı Kadir'de; Isparta şiş köftesini, döner ve ızgaraları,pide ve lahmacun çeşitlerini,güveç,pilav çeşitlerini,tatlıların en lezzetli hallerini de bulabilirsiniz.




ADRES: Ulucami Yanı, Valilik Arkası
Kebapçılar Arastası  No: 8     Isparta
Tel: 0246.2182460



 





     
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder