Sayfalar

15 Mart 2016 Salı

ACI DAYI'DA CANTIK   (BURSA)

Bursa özgün lezzetleriyle ünlü.Cantık'da bir Bursa lezzeti.
Cantık Tatar kökenli bir ürün.Bursa'ya Kazakistan tarafından gelmiş.
Cantık'ın üzerinde fazla durulmaması,değişik illerde kapalı pide,etli ekmek gibi değişik ürünlerle sunulmasından dolayı.
Kuruluşu Cumalı Kızık Köyü'nde, Pideci Ailesi'nin evlerinin alt katında elle çalışan ilk makinanın alındığı çok eski yıllara dayanıyor Acı Dayı'nın.


 Cantık hamuru mayalı olduğundan dolayı pide olmaya pek uygun değil.Cantık'ın özelliği yan tarafının yumuşak ve kabarık olması.
İçindeki et özenle seçilip kendilerince kıyma haline getiriliyor.1950'li yıllarda neyse günümüzde de aynı lezzeti korumaya çalışıyorlar.Et'in içine dana eti ve belli oranda kuzu eti giriyor.Baharatları ve domates var. 

Fırından yeni çıkmış cantık çeşitleri üzerinden dumanlar tüterken ve etrafa yayılan kokusuyla baş döndürmeye yetiyor.
Tezgahta sıcak olarak çeşitler hazır ancak siz fırından yeni çıkmış ve dumanı tüten cantık isterseniz ayrıca belirtin sizi kırmayacaklardır.!!
Kıymalı,Kuşbaşılı,Peynirli,Kaşarlı çeşitlerini yapıyorlar.
Kayhan Çarşısı'na gelip  ''Acı Dayı nerede? '' diye sormanız yeterli.Dolmuş duraklarının hemen yanında 3 katlı binada hizmet veriyorlar.Pazar günü dahil her gün açıklar.
Cantık'ın yanında ayran tavsiye ediliyor.
Fırında kullanılan odunun gürgen olması gerekiyor.Gürgen'in ısı kaybı fazla olmuyormuş.
Eski yıllarda okullar kapandıktan sonra cemiyetler başlar başlamaz hafta sonları yaklaşık 7000 cantık yaparlarmış.Zamanla düğün anlayışıda değiştiğinden Bursa'nın bazı köylerinde bu gelenek sürse de  yok denecek kadar azalmış.Ancak Kestel ve Gürsu'nun köyleri cemiyetlerinde cantık ikram etmeye devam ediyorlarmış.















Hiç yorum yok :

Yorum Gönder