Sayfalar

23 Ocak 2016 Cumartesi

BAĞDAT HURMA TATLICISI (BURSA)


Bursa'nın kestane şekeri ve Mustafakemalpaşa tatlısı herkes tarafından bilinir.Ama 40 yılı aşkın bir süredir Bursa'da yapılan Bağdat Hurma tatlısı pek bilinmez.Bu lezzet ile 2009 yılında tanıştık.Bursa'ya yolumuz düştüğünde bu tatlıdan paket yaptırarak dosta akrabaya da getiriyoruz.Bursa'da bir merkezi ve bir şubesi var.Şubesi Heykel civarında Kebabçı İskenderin hemen karşısında,Lalezar Lokantasının yanında. (0 224 2734005)





45 yıl önce Bursa'da bir seyyar tatlıcıdan esinlenerek bu tadı bulmak için yapılan denemelerle bulunan Bağdat Hurma tatlısının formülü sır gibi saklanıyor.Türkiye'de ve dünyada birçok ustanın hurma tatlısını taklit etmeye çalıştıkları ancak tatlının sırrının 14 ayrı baharattan oluşan bir karışım olduğu anlatılıyor.
Bağdat Hurma tatlısının mucidi baba Güngör Sevinç, çocukluk yıllarında seyyar satıcıdan aldığı tatlının lezzetini unutamaz.Uzun süre sokakta tatlıcının yolunu gözleyen Sevinç, pastane kurmaya karar verir.İstanbul Bağdat Caddesi'ni gezerken kuracağı pastaneye 'Bağdat' ismini vermeye karar verir.1968 yılında yıllardır düşündüğü pastaneyi açan Güngör Sevinç Usta, seyyar satıcıdan aldığı tatlıyı yapmak için çalışmalara başlar.Aradan geçen uzun zaman ve denemeler sonucu bu tatlıyı tutturamayan Güngör usta, başka bir lezzeti keşfeder.Hurmaya benzeyen bu tatlıya çocuklarıyla birlikte 'Bağdat Hurma Tatlısı' adını verirler.
Şirketin üçüncü kuşak sahibi Fatih Kahraman, tatlının sırrının hamura katılan özel karışım olduğunu ve 1971 yılında icat edilen tatlının Türkiye'de ve dünyada tek imalatçısı olduklarını anlatıyor.Bağdat Hurma tatlısı Bursa'nın kültürel lezzetleri arasında bulunuyor.



Tatlı içindeki malzemeler kendilerine has özel bir hamurla yapılıyor.Geceden yoğrulup dinlenmeye bırakılan büyük yumaklar,ertesi gün makineler ile açılıyor.Açılan yufka iki parmak kalınlığında oluyor.Bu yufka otomatik bir makine ile kesiliyor.Kesilen parçalar önce tepsilere dizilip fırında kurutuluyor, sonra çiçek yağında kızartılıyor ve sıcak sıcak soğutulmuş şerbetin içine atılıyor.
Bu tatlının en lezzetli olduğu an şerbetten çıktığı o an oluyor.Şerbeti iyice emmiş hamuru yemenin tadına doyum olmuyor.Bu tatlının üstüne Hindistan cevizi veya rendelenmiş ceviz de dökülebiliyor.




Eğer sizlerde bizim gibi farklı tatların arayışında iseniz Bağdat Hurma tatlıcısını bulun.



4 yorum :

  1. kapandığına ait duyumlarım var.öyleyse yazık.değerlerimize sahip çıkmamız gerekir. sahibi veye ustalarının kendi imkanları yoksa ilgi duyan usta veya mekan sahipleri ile anlaşarak yaşatmanın çaresini bulmalıdırlar. paylaşmak erdemdir. böyle düşünülürse değerler yaşar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BAĞDAT HURMA TATLISI tüm marka tescil ve pazarı ile birlikte satılıktır...15milyon USD

      Sil
  2. Haklısınız.
    Yakın dönemde uğramadım ancak Mart 2017 de yerli yerinde idi.
    Lezzeti ile fark yaratan bir işletme.
    Yolum düşerse durumu sizinle paylaşırım.
    İyi akşamlar

    YanıtlaSil
  3. BURSA HALKINA DUYURU ben BAĞDAT HURMA TATLICILIK sahibiydim çeşitli entrika yalan ve borçlarımı ödeme vaadi ile kandırıldım şahsımdan ve şirketimden mağduriyet yaşayanların tarafımıza dava açıp haklarını almalarını rica ederim ben tüm yasal süreci başlattım sizlerin mağduriyetini gidermek ve helallik almak istiyorum tüm halkımızdan özür dileriz..rahmetli abim adnan ve necdet adına BAĞDAT HURMA TATLICILIK gıda san tic.ltd.şti yönetim kurulu başkanı...yılmaz SEVİNÇ..

    YanıtlaSil