Sayfalar

20 Haziran 2021 Pazar

 VAN KAHVALTISI'NIN ELÇİSİ   '' SÜTÇÜ KENAN ''     (VAN)

Van Gölü havzasına yaptığımız gezide Akdamar Adası'nda, Tatvan'da, Gevaş'da, Edremit'de ; yörenin insanlarına Van'da en iyi Van kahvaltısını nerede yapabileceğimizi sorduğumda açık farkla '' Sütçü Kenan '' tavsiye edildi. Öğlene kadar Akdamar Adası'nda badem çiçekleri arasında ada gezisi yaptığımız için kahvaltı için geç bir saatte 12.30 gibi Van merkezde Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan '' Kahvaltıcılar Sokağı'na '' gelebildik. Van'da kahvaltı '' Sütçü '' adı altında başlamış hala da öyle devam ediyor. Kahvaltı günün ilk ışıklarıyla 05.00 da başlıyor.

Van kahvaltısı, masamızda yer kalmayacak şekilde yerini almaya başladığında Kenan Bey nezih bir yaklaşımla hoş geldiniz dedi. Ve tamamı yöresel ürünler olan kahvaltının lezzetlerini ayrı ayrı yörelerini, özelliklerini, hazırlanışlarını anlattı.  Kenan Bey; Van'a gelen her konuğu en güzel şekilde ağırlamak ve Van'ın değerine katkı sunmaya çalıştığını, İşletme olarak tek amaçlarının insanları kazanmak olduğunu söyledi.

Van Kahvaltısı, 2014 yılında Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazanmış. Bu yönüyle hem ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmuş hem de kahvaltı da öncü olduğunu ispatlamış. Van Kahvaltısı tamamen doğal ve yerli ürünlerden meydana geliyor.
Süt Kaymağı, Yoğurt Kaymağı, Yayık Tereyağı, Hakiki Van Karakovan Balı, Kavurmalı Yumurta, Süzme Yoğurt, Sucuk, Zeytin, Melemen, Yöre Peynirleri, Tahin Pekmez, Kuru Cacık, Kavut, Murtuğa, Tandır Ekmeği, Ceviz Reçeli ve daha neler neler masamızda yerini alıyor.
Hangisinden başlasak anlatmaya...
   Manda kaymağı (Süt Kaymağı);
Bitlis Güroymak'tan geliyor. Kaymağın hası, çok özel bir lezzet..
 


Tereyağ, tuzsuz keçi tereyağı. Kaymaktan farksız nefis lezzeti var. Süt yayığa dökülüyor, 7-8 saat çalkalanıyor. Yarım saat dinlendiriliyor, sonra üzeri toplanıyor. Has tereyağı bu şekilde elde ediliyor.

Kavut; buğday saçta kavrulup değirmende dövülüyor. Sonrasında bu buğday ununun tereyağı ile kavrulması ile elde ediliyor. Yıllar önce insanların gelir kaynakları iyi olmadığından tarlalarına erken saatlerde çalışmaya giderlermiş. Kenan Bey, kavut' un tok tuttuğunu ve kilo aldırmadığını anlattı.
Murtuğa ise; un , tereyağı ve ve yumurta ile yapılıyor. Murtuğa'nın lezzeti bakır tavada hazırlanmasından geliyor. Uzun yıllar önce bölgede yaşayan Ermenilerin uzun yaşam sırrı Murtuğa ve Ceviz imiş..
Otlu Peynir' de adeta bir başyapıt. Bölgeye özel otlar yüksek bölgelerden toplanıyor ve bu nefis lezzet elde ediliyor. Bölge insanı akşam yağlı yemek yese de üzerine otlu peynir yiyor. Şifalı görülüyor.
 



Cacık ise bildiğimiz cacık değil. Yoğurt özel pres torbaya alınıyor, üzerine ağırlık basılıyor ve süzülüyor. Bu süzme yoğurdun içinde dereotu, maydanoz ve bir tutam acı biber bulunuyor. İsteğe göre çökelek peyniri de eklenebiliyor.
Bal hakiki Van yöresinin Karakovan Balı. Yanına ceviz konularak servis ediliyor.
Ceviz reçeli; ceviz ham ve yeşil haldeyken toplanıyor. İnceden kabuğu soyuluyor. 45 gün kireçli su da bulunduruluyor. 10 günde bir suyu değiştiriliyor. Karanfil ile kaynatılarak hazırlıyor. Boğaz yolu rahatsızlıklarına, astım ve nefes darlığına iyi geldiği belirtiliyor.
Kavurma, süt dananın etinden özel olarak hazırlanıyor. Bayanlar bakır kazanlarda kavuruyor. Yağ ve sinir oranı sıfır. Çok özel bir et. Sucuk da aynı şekilde yörenin hayvanlarından el yapımı ve doğal olarak hazırlanıyor.

Bu enfes kahvaltının olmazsa olmazlarından biri de Van ile marka haline gelmiş Tandır Ekmeği. Beraberinde Van pidesi de sunuluyor. Sıcacık tandır ekmeği ile Van kahvaltısının tadına doyum olmuyor.

Kenan Bey, '' Tarihten gelen Van Kahvaltısını en iyi şekilde dünyaya tanıtmak ve orjinal kahvaltı geleneğimizi bozmadan gelecek nesillere taşımak asıl amacımızdır. ''  diye misyonlarını güzel ifade etti..
1946 'dan günümüze kadar faaliyet gösteren Sütçü Kenan, Van'ın tanıtımı için ülkemizi yurtdışında çeşitli organizasyonlarda temsil ediyor.
Bilgi birikimi, nezaketi ve beyefendiliği ile bir kültür elçisi olan Kenan COŞKUN Bey, sabahın ilk ışıkları ile dükkanının kapılarını saatler 05.00 olduğunda açarak müşterilerine sıcak bir mekan sunuyor.

Sıcak sohbetimiz sırasında şubeleşmeyi hiç düşünmediklerini anlattı. Kendisiyle hatıra fotoğrafımızı çektirerek, özel lezzetlerin damağımızda bıraktığı tadın verdiği mutluluk ile oradan ayrıldık. Yine geleceğiz dedik.. Mutlaka yine gideceğiz.... Sizlerde mutlaka gidin.. Özel bir deneyim yaşayın.

SÜTÇÜ KENAN
Cumhuriyet Caddesi,  Kahvaltıcılar Sokak  No : 7/A
Merkez / VAN



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder