Sayfalar

9 Kasım 2018 Cuma

YAVAŞ ŞEHİR (CITTASLOW) SIĞACIK'TA OLMAK   (İZMİR)
Yavaş şehirler (Cittaslow) içinde ilk göz ağrımız Sığacık / Seferihisar'dır.Sığacık'ta olmak tam anlamıyla bir Ege filminin içine girmek gibidir..
Seferihisar, İzmir'in merkeze 45 km uzaklıktaki ilçesi.Tarihi çok eskilere dayanıyor.MÖ 1000'li yıllarda, Giritliler tarafından kurulduğu biliniyor.
Seferihisar'ın sahili konumundaki Sığacık ise muhteşem bir güzelliktir..
Sahil koruma kanunları işe yaramış, fazla katlı hiçbir yapı yok.Eski dokusu da hala hissediliyor.
Cittaslow (yavaş şehir) Birliği üyeliğini fazlasıyla hak ediyor.Bu felsefeye göre; büyük bina, hayatın peşinden koşuşturan insan, fast food yok. Hırs, hırsızlık, dünyayı doğal akışının tersine çevirme tutkusu yok...
   Ege filminin içine bir an önce girmek için Sığacık sokaklarında beraberce kaybolmaya başlayalım mı ?


Sığacık en güzel yürüyerek keşfedilir.Kasım 2018 ortasındaki gezimizde Sığacık'ın bu güzel halleri ve olumlu gelişimi bizi çok mutlu etti.


Sabahın erken saatlerinde başladığımız Sığacık gezimizde adeta zaman durmuş gibiydi.Kalabalıklardan uzak huzuru hissettik..


Sığacık merkez iyi bir yürüyüşle iki saatte keşfedilebilir.Ancak önümüze çıkan güzellikler karşısında sık sık durup anı yaşıyoruz.










Kale ve surların hemen önündeki kıyı güzün sonlarında bir başka güzel.. Enfes görüntüler eşliğinde kıyı boyunca yürüyüşümüze devam ediyoruz..





Sığacık Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle, Parlak Mustafa Paşa tarafından 1522 yılında inşa edilmiş. Rodos seferi hazırlık amacıyla yapılan Kale'de, Teos antik kentinden getirilen taşlar kullanılmış.
Sığla adıyla anılan kale, savunmadan çok, bir deniz üssü olarak kullanıldığından ve denizcilere sığınak olduğundan zamanla Sığacık olarak anılmış.Etrafı palmiye ağaçlarıyla çevrili.
Kale'nin tepesinden manzara çok iyi..
Pazar günleri Sığacık Kalesi içinde pazar kuruluyor.Bu Pazar Sığacık sokaklarına taşmış durumda.Genellikle organik ve aracısız üreticiden ulaşan yöre ürünlerinin hepsi çok lezzetli.

Sığacık denizi çok berraktır, biraz soğuktur, temizdir.. Yani bir başkadır.
Önce, Küçük Akkum Plajı'na doğru gidiyoruz.Çok sevdiğimiz bu plaj çok davetkar..



Buradan yakında olan Büyük Akkum'a geldik..










Sığacık'ın çevresinde, araçla da ulaşılabilen, Büyük Akkum ve Küçük Akkum Plajlarından başka; mavi bayraklı, poyraz tutmayan Ekmeksiz Plajının denizi, dipten denize karışan tatlı kaynak sularından dolayı soğuk.Ancak Ekmeksiz Plajı'da, cam gibi berrak suyu ve yamaçlarında kamp yerleri ve piknik alanlarının bulunduğu çam ormanlarıyla, bu bölgede rağbet gören yerlerden biri.
   Sığacık'tan tekne turlarıyla da denize girilecek yerlere ulaşmak mümkün..
Güzergahlarında; Papaz Boğazı, Mağaralar, Taş Ada ve Akvaryum var.
Sığacık Marina üzerinden tekrar merkeze geliyoruz..


Seferihisar, M.Ö. 3 bin yıllarına kadar uzanan tarihsel zenginliği bir yana, Türkiye'nin mandalina üretiminin yüzde 70'inin yapıldığı bir yer.



Sığacık öylesine güzel bir yer ki: sözlerle anlatmaya gerek yok diye düşünüyorum..




Süleyman Han Camii, hamamı, medresesi ve şadırvanı Sığacık'ın değerleri arasında önemli yere sahip.


Sığacık bizler için yakın kaçış noktalarından..
Her mevsiminin bir başka güzel olduğu yavaş şehir Seferihisar'ın Sığacığını görün ve yaşayın derim.
Yavaşlığı,sakinliği ve huzuruyla sizleri bekliyor...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder