Sayfalar

10 Kasım 2018 Cumartesi

FERAH KEBAPÇI   (ISPARTA)
Isparta'nın önemli lezzet duraklarından biri olan Ferah Kebapçı 1944 yılında Hacı Nuri Parlar tarafından kurulmuş.Hacı Nuri, mekan geniş olsun, gönüllere hitap etsin diye bu ismi koymuş.
Aslında kebapçılık işi Hacı Nuri Bey'in babası Ali Hafız Efendi'ye kadar dayanıyor.Yani yüzyılı bulan bir geçmişi var.
Eski Üzüm Pazarı'nın girişindeki mekan, 1944 yılından bu yana aynı yerde hizmet veriyor.
Isparta Kebabı tam anlamıyla bir başyapıt.Bu başyapıt lezzetin yapım aşamaları da şöyle başlıyor;
Hayvanlar doğal ortamlarda yetiştiriliyor.Kebabın yapım serüveni,özel fırının çalı kökü veya meşe odunu ile saatler öncesinden ısıtılmasıyla başlıyor.Şişe takılmış kuzu,oğlak,erkeç kaburgaları fırın duvarına paralel olarak içi su ile dolu bakır tava üzerine sıralanıyor.
2 saat alev ve 1.5 saat korda pişiriliyor.Buhar ve alevin birleşmesinden doğan mis kokulu odun alevi ile nar gibi kızaran kaburgalar,bakır tabakla tırnaklı pide ile servis ediliyor.Kaburgaların fırında yüzde elli fire vermesi ile zararlı yağlar bakır tavanın içinde kalıyor.Alevin karşısında kızaran kaburganın yağları doymuş yağlar.Bu özelliği ile Isparta kebabı, Türkiye ve dünyada en az kolestrole sahip kebap ünvanını almış.


Isparta Kebabının yanında Üzüm Şırası olmazsa olmazlardan.
Kalaylı bakır kaplarda sunulan üzüm şırası,yörenin siyah Dimlit üzümleri kurutularak ve çöpleri ayrıştırılarak temizliği yapıldıktan sonra yarım kazan su içerisinde şişinceye kadar kaynatılıyor. Kaynama sırasında içerisine tülbent içerisinde mersin yaprağı,karanfil ve tatlı kabık konularak kaynatılmaya devam ediliyor.Üzümler kaynayarak şiştikten sonra üzerine şeker takviyesi ile şerbet haline getiriliyor.
Kebabın yanında tercih edilmesinin sebebi: besin değeri olarak etin protein,üzüm hoşafınında glikoz içermesinden dolayı insan vücudunda bir birini parçalaması ve dolayısıyla sağlıklı bir yemek yenmiş olmasındanmış.
Pide çeşitleri de mekanın vazgeçilmezlerinden..
Bir diğer efsane lezzetleri ise Isparta Şiş..
Isparta şiş, dişi danadan yapılıyor. 200 kiloyu geçmeyen danaların eti kullanılıyor. 35 yıldan bu yana aynı kasapla çalışılıyor. Kasapları, Ferah için özel besi yapıyor.Lezzetin nedenlerinden birini de bu devamlılık oluşturuyor.
Et, en ince sinirlerine ve zarlarına kadar ayıklanıyor. Kaburga, but kısımları harmanlanıyor. Et önce makinede bir sefer çekiliyor. Tuzla yoğruluyor. Etin cinsine göre az veya çok yoğurmak gerekiyor. Ustalık işte burada devreye giriyor. İkinci kez çekildikten sonra et şiş köfte olmaya hazır hale geliyor. 
Tatlı tercihimiz ise artık burayla özdeşleşmiş olan kaymaklı tel kadayıfı..
Bol süt kaymaklı özel tel kadayıfının lezzeti damakta unutulmaz tatlar bırakıyor..
(Tahin Helvası da bir başka iddialı lezzetleri.İlk zamanki formüllerine göre geleneksel usullerle yapıyorlar.)


Mekan üç katlı. Ocak girişte solda. Duvarlar aile fotoğrafları ve eski Isparta fotoğraflarıyla süslenmiş.

En üstteki teras katında, Isparta meydan manzarasıyla bu lezzetleri denemenizi tavsiye ederim.


Meydan da Isparta'nın simgesi Süleyman Demirel heykeli o ünlü şapkası ile selamlıyor..
Isparta'ya gidince mutlaka uğranması gereken bir lezzet durağı. Etin en doğal tadını Isparta Kebabında bulmak mümkün.

Adres: Merkez Isparta Oteli Karşısı    Kebapçılar Arastası  No: 8    Isparta
Tel : 0246 2182460



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder