Sayfalar

8 Ocak 2017 Pazar

İZMİR'E ASANSÖR'DEN BAKMAK
Güzel İzmir'e belki de en güzel bakış noktalarından biri.Tarihi Asansör..
İzmir'e gelipte Asansör'e çıkmamak olmaz.Asansör'ün balkonundan İzmir şehrini kuşbakışı izledikten,bu güzelliği gördükten ve burada geçireceğiniz keyifli saatlerden sonra buradan ayrılmak istemeyeceksiniz.
 

Asansöre Mithatpaşa Caddesi üzerinden,halk arasında ''Asansör Çıkmazı'' olarak bilinen resmi adı ''Dario Moreno'' olan sokaktan ulaşılmakta.Buradan asansörün giriş kapısına ulaşacağınız sokak adeta zaman yolculuğu yaşatan çok güzel bir sokak.


Sokağın hemen girişinde İzmir aşığı; Dario Moreno ve Enrico Macias'ın heykelleri var.
Dario Moreno,1921 yılında Aydın'da doğmuş ve İzmir'de büyümüş bir dünya sanatçısı.Çok sevdiği İzmir'i ile ilgili vasiyeti,İzmir'e olan büyük sevgisinin en güzel ifadesi gibi..
   ''Canım İzmir''
   ''İzmir,tatlı ve sevgili şehrim''
   ''Birgün şayet''
   ''Senden uzakta ölürsem''
   ''Beni sana getirsinler...''
   ''Ama koynuna bırakırlarken''
   ''Öldü demesinler''
   ''Uyuyor desinler koynunda...''
   ''Tatlı İzmir'im''
 
 
 
Sokak, dünyaca ünlü İzmir'li şarkıcı Dario Moreno'nun eviyle ayrı bir güzelliğe sahip.Ünlü şarkıcının 1940'lı yıllarda 4 kardeşi ve annesi ile yaşadığı evin bulunduğu sokağa İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1992 yılında aldığı kararla ''Dario Moreno Sokağı'' adı verilmiş ve evi müze olarak düzenlenmiş. 
 
 
 
Asansörün giriş kapısı da ayrı bir güzelliğe sahip.Asansör ücretsiz.Giriş kapısının sağ tarafında küçük ve ücretsiz bir otopark bulunuyor. 
 
Asansör'ün giriş kapısı üzerinde İbranice yazının yanısıra Fransızca ''Ascenseur Construit Por Mon. Nissim Levy 1907'' yazılı kitabe bulunmakta.
 
1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi tarafından,biri diğerinden 58 m yüksekte olan ve 155 basamakla ulaşılan Mithatpaşa caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi'nin arasında hızlı ve kolay ulaşımı sağlamak amacıyla yaptırılmış.
 
Asansör kulesi, Marsilya'dan getirilen tuğlalar ile yapılmış.
 
Yukarıya çıkış için iki ayrı asansör var.Ve bu kısa yolculuğu Dario Moreno'nun İzmir şarkıları eşliğinde yapıyorsunuz.
 
Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence,dinlenme ve kültür mekanı olarak kullanılmakta.Balkon ve teraslara sahip nezih cafe ve restaurant bulunuyor.
Asansör,kentin önemli bir turistik durağı.
 
Asansör kulesinin sağ ve sol balkonlarından ve çevresinden eşsiz İzmir manzarasının tarifsiz güzelliği için sözcükler yetersiz kalıyor..
 
 
 
Asansörün varış noktasında, demir konsollar ile taşınan ahşap bir balkon bulunuyor.Balkonun dökme demir korkulukları ise dönemin en güzel motifleri ile süslü.
 
 
Asansör; Türkiye'de bu amaçla yaptırılan tek,dünyadaki ise sayılı örneklerinden kabul ediliyor. 
  
Asansör'ü; Müslüman nüfus ''Karataş Merdiveni'' ,Yahudiler ise en üst bölümde bulunan Devidas Ailesi'nin evi nedeniyle ''Devidasların Merdiveni'' olarak adlandırmışlar.
 
 
 
 
 
 
Güzel İzmir'e geldiğinizde gezi planınıza burayı da dahil edin ve buradan Ege'nin incisine tekrar tekrar bakın.. 
 







 



 


 



 




 
 


 


 


 


 


 


 




 
 
 




 
 

 
 
 


 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder