Sayfalar

9 Ağustos 2016 Salı

ZEYNEL ERGİN GEVREK FIRINI  (ALSANCAK/İZMİR)
İzmir'de Simit'e gevrek denir.
İzmir gevreği alıştığımız bir lezzet olduğundan, en iyi yapan yeri bulma arayışlarım beni Alsancak'ta Saint Joseph Lisesi'nin arkasındaki tek katlı eski bir Rum evine çıkardı.
İzmir denilince akla gelen ilk sembollerden biri olan gevrek, Zeynel Ergin Gevrek Fırını'nda 1880'li yıllardan beri aynı lezzetle satışa sunuluyor.
Alsancak'ın ilk gevrek fırını olan mekan, yaklaşık 80 yıl Rum bir aile tarafından işletilmiş. Ardından Zeynel Ergin, 1962 yılında mekanı devralmış. Bu geleneksel lezzeti kara fırında pişirerek İzmirlilere sunuyorlar.
Yapının üzerindeki asma yapraklarıyla dış görüntüsüne ayrı bir renk katan fırın, yıllardır sabah 05'den itibaren ''gevrek'' yemeden güne başlamayanlar için sıkı bir çalışmaya başlıyor.
İzmir'in sembol ürünlerinden biri de kumru.. Zeynel Ergin Gevrek Fırını, kumruyu mis gibi nohut mayası ile geleneksel yöntemlerle tam da olması gibi yapan nadir yerlerden.
Gerçek kumru; fırından yeni çıkmış sıcacık kumruların içine tulum peyniri ve domates koyup tekrar fırına verilmesi ve birkaç dakikalığına fırında kalarak tulum peynirinin erimesi, domates lezzetinin tulum peyniri ve kumru ekmeği ile karışması ile yapılıyor.
Kumru fırından muhteşem bir şey olarak çıkıyor. Çok lezzetli..
Son yıllarda zeytinlisinden, kaşarlısına, sosislisinden, çikolatalısına kadar birbirinden farklı gevrekler yapılsa da, Zeynel Ergin Gevrek Fırın'ında bu özel lezzet geleneksel haliyle hazırlanıyor.
Konak Belediyesi, İzmir' de 60 yıl boyunca gevrekçilik yapan ve 2021 yılında yaşamını yitiren Zeynel Ergin'in adını kendi fırınının bulunduğu sokağa vermiş. Çekirdeğe çiğdem, domatese domat diyen İzmirliler geçmişten bugüne kentin değerlerine dayanışma içinde sahip çıkıyor.
Kentin simgesi olmuş, gastronomi kültürüne çok önemli katkılar vermiş, bu değeri gelecek kuşaklara da taşımayı bilmiş, çok değerli Zeynel Ergin'in adını yaşatmak için bir araya gelinmiş.
Zeynel Ergin Gevrek Fırını, kentin sembol yiyeceğini yıllar önceki haliyle satışa sunuyor. İnce bir rulo haline getirilen hamura, geniş bir daire şekli verilerek, asıl lezzetini veren susama bulanıyor.
Ardından da hamura özel bir tat ekleyen kara fırın da pişiriliyor. Özellikle Pazar günü tüm aile birlikte yapılan sabah kahvaltılarında Zeynel Ergin Gevrek Fırın'ından çıkan gevrekleri yemek isteyen İzmirliler fırının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.
Kaliteli malzemeden özenle yapılan bu çıtır çıtır gevreklerin müdavimi olanlar, gezmeye giderken bile sevdiklerine hediye niyetine satın alıyorlar.
Fırında, gevreğin yanında peksimet de satılıyor.




Gittiğinizde henüz fırından çıkan gevrek yoksa mutlaka bekleyin. Son yıllarda günün her saatinde mutlaka bir kuyruk oluyor. Göreceksiniz beklediğinize fazlasıyla değecek. Elinizi yakan gevreğin tadına doyamayacaksınız.




ADRES: 1439 Sokak  No:13    Alsancak/İzmir











Hiç yorum yok :

Yorum Gönder