Sayfalar

3 Eylül 2021 Cuma

MURADİYE ŞELALESİ - TENDÜREK DAĞI'NIN YARATTIĞI GÜZELLİK     (VAN)

Tendürek Dağı'ndan kaynağını alan Bendi Mahi Çayı üzerindeki tabiat harikası Muradiye Şelalesi tam karşımda. Bağdat seferine çıkan Osmanlı Padişahı IV. Murat burada konaklamış. Adını buradan alıyor. Muradiye Şelalesi, Bendi Mahi Çayı'nın kuvvetli akış gücünden dolayı görkemli bir manzara sunuyor.
Van merkezine 90 km uzaklıktaki Muradiye şelalesine Nisan ayı başında geldik. Doğu'da İlkbahar kendini yeni gösteriyor. Tendürek Dağı'ndan eriyen karlar ile coşkun akan nehir, taşıdığı toprak nedeniyle bulanık renkte. Şelaleden akan suyun berraklaştığı dönemin Mayıs ayının başları olduğunu öğrendim. 
Sadece görüntüsü ile değil çevresini güzelleştiren tabiatıyla da görülmeye değer.
Her mevsim ayrı bir manzaraya sahip. Bahar aylarında rengarenk çiçekler Muradiye Şelalesi'nin güzelliğine güzellik katıyor. Şelalenin yüksekliği 50 metre. Her mevsim ayrı manzara sunan bir şelale için çok da yüksek değil. Suyun bir çok yerden düşüşü ortaya izlemeye doyulmayacak bir manzara çıkarıyor. Su en çok İlkbahar'da coşkun bir şekilde akıyor.
Kış aylarında ise donan şelale suları buzdan kristallere dönüşerek çok daha farklı ve masalsı bir görüntü ortaya çıkarıyor. Kışın hava sıcaklığı - 20 dereceleri gördüğü dönemlerde şelale buzla kaplanıyor. Buz tırmanışı tutkunları için farklı bir bölge haline geliyor. 
Doğanın yaptığı beste Muradiye Şelalesinin sesini dinlemek insana eşsiz duygular yaşatıyor, huzur veriyor. Özellikle yaz aylarında giderseniz, şelalenin altına iner inmez doğal bir bestenin sesleri ve müthiş bir serinlik karşılıyor.
Şelalenin karşısında bir de asma köprü bulunuyor.



Şelalenin karşı tarafındaki alan ise yine halk tarafından rekreasyon alanı olarak kullanılıyor, Ayrıca bir cafe restaurant da şelale manzaralı hizmet veriyor.



Muradiye Şelalesi kamp yapmak için de ideal bir mekan.

Piknik yapmak, unutulmaz kareler yakalamak, yürüyüş yapmak için eşsiz rotalardan biri olabilir.
Muradiye Şelalesi İlçe merkezine 10 km uzaklıkta yer alıyor. Van -  Erciş karayolundan Muradiye - Çaldıran ayrımından giriliyor. Bu ayrımdan 20 km daha gidildiğinde Karahan Köyü sapağında yer alan şelaleye ulaşmak mümkün.
Her yıl Mayıs ayı başlarında çoğu televizyon kanallarında '' balıkların göçü '' haberlerini izleriz. Muradiye Şelalesi'nin çok yakınında bulunan İnci Kefali seyir bölgesine akşamın son ışıklarında geldik. Van Gölü havzasında yaşamını sürdüren ve üremek için tatlı sulara göç eden İnci Kefali balıkları Bendi Mahi Çayı'na Mayıs ayının başlarında giriş yapıyorlar.

Uçan Balık İnci Kefali, Van Denizi'nin sodalı tuzlu sularında yaşayabilen tek canlı tür. Ve dünyada sadece Van Gölü'nde bulunuyor.


Bu seyir bölümünden izlenebilen harika göçü, Mayıs ayı başlarında gelmediğimiz için izleyemedik.
Uçan Balık olarak bilinen İnci Kefali'nin en önemli özelliği, Van Gölü'nde Nisan-Mayıs aylarında göç dönemi akıntıya karşı yüzüp 30 cm kadar kayaları aşarak göç yolculuklarına devam edebilmeleri..
Bendi Mahi Nehri tüm coşkusuyla Van Gölü'ne doğru akıyor.


İnci Kefali Seyir Bölgesi'nde bulunan asma köprüden de karşıya geçerek değişik yerlerden bu doğal güzellik Nehri izledik.

Bu çiftin güzel günlerinde fotoğraf çekimlerine tanık olduk..

Muradiye Şelalesi, özellikle de mevsiminde bu rotada mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
Ayrıca Van'a ne zaman giderseniz Van Gölü kenarındaki balıkçılardan bu balığın hikayesini dinleyip tadına bakabilirsiniz.


2 yorum :

  1. Yine sayenizde güzel yerler gezdik.. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gezgin'in yorumları benim için çok değerlidir..

      Sil