Sayfalar

10 Eylül 2021 Cuma

 XALO HEYRAN - BATMAN'DA EFSANE LEZZET DURAĞI     (BATMAN)

Xalo Heyran, '' Kendini sevdiren Dayı '', '' Hayran olunan Dayı '' anlamında. Batman'da yıllardır ciğer lezzeti ile hayranlık uyandıran mekan    '' Ciğer yemeyenleri bile lezzeti ile kendine aşık eden yer '' olarak biliniyor.
Kuzu ciğeri kullanılıyor. 40 yıldır hizmet veren eski yerlerinin yanında Batman şehir merkezinde yeni bir şube de açmışlar. Ama bizim tercihimiz eskiyi hissettiğimiz, taburelerde oturarak lezzetleri tatmak için eski yerlerinden yana oluyor..
Ciğerin yanında alternatif olarak; tavuk şiş, bazı zamanlarda ise kuzu şiş ve Adana da menülerinde bulunabiliyor. Tavuk şişini de denedim, kendilerine özgü soslarıyla alışkanlık yapacak türden olmuş.

Ciğer çok lezzetli ve yumuşak.
Ciğerleri kendilerine özgü pişirme tarzıyla hazırlıyorlar. Şef'den izin alarak tezgahın ardına geçtim ve bu lezzetin aşamalarına tanık oldum.

Bu özel pişirme tarzından sonra lezzete lezzet katan dokunuşlar başlıyor.

Öncelikle en alttaki yağlı ekmek enfes. Özel sos sürülüyor ve ızgara da ciğerlerin lezzetini de alıyor. Yani sadece bu ekmek bile yenilip kalkılabilir türden bir lezzet...
Ciğerler, şişten çekilmeden önce doğranarak servis ediliyor.

Sonra altında soslu ekmek bulunan ve doğranmış ciğerlerin üzerine en önemli dokunuş yapılıyor. İçinde sızma zeytinyağı, pul biber ve başka baharatların da bulunduğu sos, ciğerlerin üzerine hafifçe gezdiriliyor. Bu sosun içinde başka lezzetlerde var. Bu onların sırrı olan kısmı..


Mezeleri de çok iyi.
Buradaki beyaz tat: Ayran Köpüğü. Mutlaka isteyin. Ayrıca Kaymaklı yoğurt da istemeyi unutmayın.


Yeri biraz arada derede, hafiften salaş bir ortamda olsa çok bilinen bir efsane.
Sürekli müşteri akışının olduğu bir yer. Aynı zamanda aile ile gidilebilecek bir lezzet durağı.
Çalışan personeli ve İşletme sahibi dahi müşterilerle yakından ilgileniyorlar. Daha mekana girerken samimi karşılama başlıyor. Siparişler hızlı şekilde masaya geliyor.
Tüm bunlar Xalo Heyran kalitesini ve farkını ortaya çıkarmış.
Mekan adresi vermeye gerek görmüyorum. Batman'a gelirseniz Xalo Heyran'ın eski yerini sorun. Herkes tarif edecektir. Ara sokaklarda burayı bulmak için dolaşmak bile keyifli. Otopark biraz sıkıntılı. Yakınlarında bir iki küçük otopark var. Ancak yakın bir sokağa park edin ve hayran olunan, Xalo Heyran lezzetlerine kendinizi bırakın..




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder