Sayfalar

31 Temmuz 2021 Cumartesi

 RASIL HACAR'DAN YÜKSEKLERDEN BOTAN'A BAKIŞ..  (TAŞBAŞI-DELİKLİ TAŞ / SİİRT)

Botan Vadisi ve altından geçen Botan Çayı'na yükseklerden bakan doğal güzellik Delikli Taş, dünyada eşine ender rastlanan doğal kaya köprü görünümüne sahip.
Dicle Nehri'nin bir kolu olan Botan Nehri'nin oluşturduğu derin ve güzelliği ile büyüleyen Botan Vadisi, Türkiye'nin en dik ve sarp vadilerinden biri.

Altından tüm görkemiyle geçmekte olan Uluçay'a (Botan) tepeden kuşbakışı bakan Deliklitaş, Siirt'de çok sevdiğim ve günün değişik zamanlarında bulunmaktan keyif aldığım yerlerden..
Siirt şehrinin adı birkaç tepe üzerinde bulunmasından dolayı bazı kaynaklarda üç yer anlamına gelen '' Seert '' olarak geçmekte.

Siirt'in adının bir aşk hikayesinden geldiği yönünde söylentilerde var tabi..

İpek yolu üzerinde bulunması nedeniyle Neolitik çağdan günümüze kadar bir çok uygarlık buralarda iz bırakmış.



Deliklitaş, bu dik ve çok yüksek kanyonda çok geniş bir yarık oluşumundan adını alıyor. Yakınına geldiğinizde 450 metre yükseklikten Botan Nehri görülüyor.
Düşme riskine karşı demir parmaklıklarla çevrelenmiş olsa da insanlar bu yarığa çok aldırış etmiyorlar.

Doğaseverler için adeta bir cennet.


Botan Vadisi boyunca trekking yapmak isteyenler için köylerden geçen bir çok yürüyüş yolu da bulunuyor.


Bu olağanüstü manzaraya hakim çok güzel bir kafe de hoş vakitler geçiriyoruz.



Altından tüm görkemiyle geçmekte olan Uluçay'a (Botan) tepeden kuşbakışı bakan Taşbaşı mağarası, ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Mağara, Deliklitaş'ın hemen yakınında.
Siirt'in 4 km. güneydoğusunda bulunan ve Uluçay'a (Botan) yaklaşık 450 metre yükseklikten bakan mağara, dik kireç taşlarının Milattan önceki devirlerde oyulmasıyla oluşmuş.
Rasıl Hacar yani Deliklitaş yani Taşbaşı aynı zamanda tabiat koruma alanı. Bu alanın bazı bölümlerine ziyaretçilerin yararlanması için seyir terasları ve oturma ve piknik alanları da oluşturulmuş.

Bir yağmurlu günün akşamında Botan Nehri yakınında yürüdüm. Bu olağanüstü manzaralara tanık oldum.



1 yorum :