Sayfalar

17 Aralık 2020 Perşembe

 CERENİMİZİN BİNİCİLİK SERÜVENİ

'' Binicilik geleneksel tanımıyla; İnsan ve Hayvanın birlikte yaptığı tek spor dalı olarak ifade edilebilir. Binicilik sporu benim hayatımda zaman planlaması yapmamda, atacağım bir sonraki adımı önceden planlamamda ve pratiğin önemini kavramamda büyük bir öğretici olmuştur. Atın üzerindeyken, o anda olabilmenin önemi kimi zaman hayati bir önem taşımaktadır. At ile senkronize bir şekilde hareket etmediğinizde reflekslerinizde gereken anlarda devreye giremez ve kazalar yaşanabilir.
Tüm bu anlattıklarıma genel olarak baktığımızda bu sporun; disiplin kazandırdığı, çoğu insanın eğitimlere katılarak hayatında uygulamaya çalıştığı odaklanma veya meditasyon pratiklerini de antrenman saatleri içinde yaşattığı yadsınamaz bir gerçektir.
   Atınız ile ortak bir noktada anlaşabilmek, günlük hayatta diğer insanlarla kurduğunuz  iletişimden daha farklıdır. Konuşarak iletişim sağlayan canlılar olarak bizler, kendimizi atımıza anlatmak için öncelikle bedenimizi daha sonra da çeşitli uyarıcıları kullanırız. Bu noktada en önemli husus; acı hissi ile değil, doğru ve yerinde yönlendirmeler ile atımızı harekete geçirmektir. Tüm bu bileşenler uyum halinde olduğunda ise atımız artık bizim el ve ayaklarımız haline gelir.
Uyguladığımız yönlendirmeyi zihinsel kararlarımız da biz sağlarken vücudumuz atımızdır. ''
    Cerenim böyle ifade ediyor yıllardır içinde olan at sevgisini ve atlara olan tutkulu bağlılığını...
Bu sevgi, 2015 yılında İzmir de Ege Atlı Spor Kulübü ile tanışması,  yoğun ve disiplinli çalışmalara başlaması onu atlar ile ifadelerinde olduğu gibi farklı dünyalara götürdü. 
Ege Atlı Spor Kulübü başlangıç için iyi bir tercih oldu. Şehirden uzak ve Menderes ilçesine yakın ormanın içinde konumu ve özel eğitilmiş sağlıklı, bakımlı kulüp atları ile Ulusal ve Uluslararası tecrübeye sahip geniş eğitmen kadrosuyla her seviye binicilik ve at eğitimi veren özel bir tesis..
Uluslararası müsabakaların koşulabileceği standartlarda 80*55 metre ölçülerinde 1 adet açık manej, 26*55 metre ölçülerinde 1 adet kapalı manej, pony eğitimleri için 15*25 metre ölçülerinde 1 adet Pony açık maneji olmak üzere toplam 3 adet manej bulunuyor.
Bireysel olarak birebir binicilik dersleri veriliyor ve temel binicilik eğitimleri (kurslar) düzenleniyor. 

Binicilik sporu yapmak isteyen herkesin öncelikle atlara sempati duyması ve sevmesi gerekiyor. Atlar ile iyi diyalog kuramayan veya attan ürken bir kimse, iyi bir binici özelliği taşımadığından binicilik sporunda başarısız olmakta.
Cerenimiz, engel atlama ile birlikte dresaj dalına ilgi duydu ve bu tarzlarda eğitimine devam etti.
At biniciliğinin temel teknikleri ilk binişlerde veriliyor. Biniş, oturuş, iniş, süratli, adeta, dörtnala, duruş ve dönüşler gibi..
Binicilik sporuyla ilgilenen kişilerin oturuşu bile değişmekte, bir düzene giriyor. Kişinin kendine güveni gelişmekte, insanlara güvenmeyi de öğrenmektedir.. Ata ve diğer hayvanlara saygı duymayı öğrenen binici, atların bakımı ile de ilgilendiğinden sorumluluk duygusu da gelişmektedir.
Atın üzerinde özgürce spor yapmak, herkese iyi geliyor. Doğal bir terapi olan ata binmek, bütün stresi ortadan kaldırmaktadır. Atın sevgisini kazanan binici, daha sosyal ve dışa dönük olmaktadır.
Kadınlarımızın binicilik sporuna daha ilgili olduklarını gördüm... Binicilik sporunda kadın ve erkek aynı şartlar altında yarışıyorlar. Binicilik sporu ile ilgilenen kadınlar, ata daha hızlı bir şekilde uyum sağlamakta ve daha başarılı olmaktalar. Kadınların fiziksel ve zihinsel durumları, binicilik sporu için çok uyumlu..
Biniciliğe yeni başlayan bir kimse önceleri '' manej '' (kapalı biniş yerleri) de çalışıyor, belli bir eğitimden sonra araziye çıkıyorlar. Acemi bir binici için en uygun olan at; iyi eğitimli, sakin, istikrarlı ve itaatkar olanı.. Bu yüzden genellikle eğitim başlangıcında yaşı ilerlemiş olanlar tercih ediliyor.
Binicilik sporu tüm kasların çalışmasını sağlıyor. Özellikle de çocuklarda kas ve kemik yapısının doğru biçimde şekillenmesine de yardımcı oluyor. Çocuk biniciler için, yaşlarına ve fiziksel özelliklerine uygun Pony cinsi atlarla eğitmenler eşliğinde eğitimler veriliyor.

Binicilikte en önemli nokta at üstündeki duruştur. Bu duruş ise vücudun bel ve sırtın dik konumda tutulmasıyla gerçekleşiyor. At üzerinde giderken vücudun ritmik olarak inip kalkması, terlemelere neden oluyor. Bu durumda da vücutta bulunan toksin maddelerin atılmasına ve bu sayede kilo vermeye yardımcı oluyor.
Uzun süreli eğitimlerden sonra Federasyonun belli dönemlerde yaptığı teorik bilgi ve özellikle de biniş özelliklerinin ölçüldüğü sınavlar sonucunda Lisans alınabiliyor. Bu süreç Ceren' de 1 yıllık yoğun bir eğitimden sonra gerçekleşti..
Lisans sahibi olduktan sonra yarışmalara katılma hakkına sahip olunuyor.
Binicilik kursu sırasında ne giymeli ? Başlangıçta dar ve elastik binici pantolonu, bot ya da yarım çizmeyle yarım chaps en ideali.
Güvenlik için ise tog adı verilen bir kask takılması mutlak gerekli.
Binici için gerekli yardımcı malzemeler ise; kamçı, mahmuz ve eldiven.
İyi bir binici olmak, ata binmek uzaktan kolay gibi gözükse de, işin aslı öyle değil. Kişinin yeteneği, azmi ve çalışmasına göre iyi bir binici olmak 6 ay ile 5 yıl arasında süre gerektiriyor.
Binicilik çok ucuz olmamakla beraber çok da pahalı bir spor değil. Binicinin kendi atına sahip olması elbette en ideal durum. Ancak bu sporu yapmanız için kendi atınızın olması gerekli değil. Üye olacağınız bir kulüpte atlara binebilir ve doğanın zevkini çıkarabilirsiniz.
Binicilik sporuna 6 yaşından itibaren başlanabiliyor. Sağlığınız elverdiği sürede at binebilir, fiziksel olarak da bacak kaslarınızı çalıştırabilirsiniz.
At sahibi olmaya karar verdiğinizde onu bir binicilik kulübüne bırakmalısınız. Çünkü atlar bakım isteyen son derece obur hayvanlar. Günde dört kilo yulaf yiyip, 30-40 litre kadar su içebiliyorlar. Veterinerlik hizmetleri de kulüpler de düzenli olarak veriliyor.

Atın binicisine itaat edebilmesi için onun üstünlüğünü hissetmesi, onu sevmesi ve güvenmesi gerekiyor. Attan ürken, onunla diyalog kuramayan bir insanın bu sporu yapması neredeyse imkansız. Ata yavaşça vurarak okşamalı, onunla konuşmalı zaman zaman da ona şeker vererek küçük jestler yapılması gerekli. Ona ne kadar iyi davranırsanız, o da size o kadar uyum gösterecek ve sadık kalacaktır.

Hafta sonları ve tatil günleri farklı bölgelerdeki kulüplerde ve çiftliklerde fırsatları değerlendirdi. Değişik eğitmenlerin tarzlarıyla pratikler yaptı.
Bursa Atlı Spor Kulübü, Sipahi Ocağı (İstanbul), Kemer Contry (İstanbul), İksir Çiftliği (Daday / Kastamonu), Eğirdir (Isparta) ve en sonda Narlıdere/İzmir de bulunan B.Equine de Engel Atlama branşının yanında çok ilgi duyduğu '' Dresaj '' disiplinine ağırlık verdi, yarışmalara katıldı ve dereceler aldı.
Dresaj, ülkemizde hala gelişmekte olan fakat yurtdışında özellikle İngiltere, Almanya ve Hollanda'da , her kasabada, her şehirde yarışları olan biniciliğin en asil dalı olarak sayılıyor.
   Tüm dünyada özellikle Free Style Dressage (Serbest Stil Dresaj) seyirci bakımından en çok ilgi çeken gösteriler arasında ve Dresaj disiplininin en zor yarışı..
Binicisi üzerindeyken atın kendi kendisine müziğe adım uydurmasıdır. 


Ülkemizde binicilik sporu atalarımızdan gelen bir gelenek ve belki de genlerimizde var olan bir istek. 
Şehir hayatının keşmekeşinden kurtulmanın, doğaya duyduğumuz özlemi biraz da olsa gidermenin zevkli bir yolu.




Atatürk'ün atları çok sevdiği bilinir. Bir gün yeni doğmuş bir tayla annesini misafirlerin görebilmesi için Çankaya Köşkü'nün salonuna getirtmişti..
En çok atlara tutkun olan Atatürk'ün iki atı varmış. Bunlardan en çok sevdiği atın adı Latife Hanım'a hediye ettiği Sakarya ve muharebe yıllarında bindiğinin adı ise Çankaya'dır.
Ankara'da Ulus meydanındaki Zafer Anıtı heykel gurubunda tasvir edilen at, zafer kazanılan meydan muharebesinin yapıldığı aynı adlı yerden adını alan Atatürk'ün atı Sakarya'dır..
Atlar ile yapılan en muhteşem gösteriye Haziran 2018 de Avusturya gezimiz sırasında Viyana'da şahit olduk. 1572 yılında kurulan '' İspanyol Binicilik Okulu '' (Spanish Riding School) dünyanın en eski ve tek kraliyet binicilik okulu..
GEZENEREN bloğumda '' Viyana Gezimiz 4.gün '' (19 Temmuz 2018) yazısında tüm detayları ile bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Rönesans üslubundaki üç katlı eski Stallburg Sarayı, İspanyol Binicilik Okulu'nun tam karşısında yer alıyor.
Lipizzaner atlarının gösterisi, atların ve usta binicilerin müthiş birlikteliği ile adeta bir dans gösterisi izledik.

80 dk süren klasik müzik eşliğindeki bu gösteri eşsizdi..
Gösteri sonunda atların bulunduğu bölümü bir tesadüf karşılaşma ve tanışma sayesinde ...... gezebildik. Bu gezi bizler için unutulmaz bir anı oldu..


Dünya üzerinde bir canlı ile beraber paylaşılarak yapılabilen tek spor dalı yaşamımızda yeni ve özel sayfalar açtı ve açmaya devam edecek..
Çok bilmiş gibi binicilik ile ilgili bu yazıyı yazan ben kaç defa ata bindim ??
Sadece : 2
Yoğun eğitim ve antrenman süreleri için bugüne kadar zaman bulamadığımdan... 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder