Sayfalar

3 Mayıs 2020 Pazar

BİSİKLETLİ GÜNLERE DOĞRU
Coronovirüs nedeniyle evde kaldığımız bu günlerde; doğa yürüyüşleri,dağ buluşmaları ve bisiklet aktiviteleri yapamıyorum. Ama, kitaplığımızdaki okuyamadığım kitapları okumak çok keyif veriyor.
Özellikle, Türk Edebiyatı Klasikleri ve Doğa Sporları ile Gezi Kitapları bu günleri anlamlı değerlendirmeye çok yardımcı oluyorlar.
İleride planladığım yürüyüşlerin teorik olarak çalışmalarını yapabiliyorum, bir anlamda alt yapısını da oluşturuyorum.
Sonbahar da bisiklete özel bir önem vermek, grup aktivitelerine katılmak istiyorum. Ve yine uzun zamandır yeni bir bisiklet almak için araştırmalar yapıyorum. 1999 yılından bu yana yanımda olan Bianchi MTB bisikletim ile veda zamanı geliyor artık.


Bu kitaplardan birisi de CHRIS SIDWELLS 'in yazdığı '' BİSİKLET '' kitabı.
Kaknüs Yayınlarının yayınladığı kitap bir başucu kitabı niteliğinde.
A'dan Z'ye Kullanıcı Rehberi olarak tanımlanan kitap, Bisiklet Sporunun detaylarına yer vermiş.
Sevdiğim bu spor dalıyla ilgili bu güzel kitap ilk sayfası ile birlikte hayranlık uyandırır nitelikte..
Yazar; 40 yılı aşkın süredir bisikleti hayatının bir parçası olmuş,Alpler ve Pireneler'de dünyanın en iyi bisikletçilerine karşı yarışmış, 1996 'da zamana karşı dünya rekorunun sahibi olan bir yarışçı.
Kitabın önsözünde '' Bisiklete binmek pek çok kişinin, hiç rekabete girmeden, yaşam boyu keyif aldığı bir hobidir. Her gün milyonlarca insan tarafından kullanılan ekolojik, sağlıklı ve ekonomik bir ulaşım şeklidir. Yarışları bıraktığımdan beri bisikleti kırda dolaşmak, çocuklarımla vakit geçirmek ve bir yerlere gitmek için kullanıyorum. 3 ya da 83 yaşında, iri ya da ufak tefek, kadın ya da erkek olsanız da bisikletin size vereceği bir şey vardır. Bu kadar geniş imkanlar sunan başka bir aktivite düşünemiyorum. '' demiş.
   Kitap tam 240 sayfa. Giriş bölümünde; bisikletin tarihçesi, gelişim süreci ve günümüzde bisiklet anlatılmış.


Neden bisiklet ? , Bisiklet satın almak, ekipman ve aksesuarlar, yol sürüşü için giyim, arazi sürüşü için giyim, çocuğa bisiklet sürmeyi öğretmek, aile bisikletçiliği, temel gezi, yol gezisi, arazi gezisi konuları BAŞLARKEN bölümünde.


BİSİKLET GALERİSİ Bölümünde ; Yol bisikletinin anatomisi, Yarış seviyesi yol bisikleti, Giriş seviyesi yol bisikleti, Zamana karşı yarış bisikleti, Pist bisikleti, Triatlon bisikleti, Dağ bisikleti anatomisi, Yarış seviyesi kır krosu dağ bisikleti, Giriş seviyesi dağ bisikleti, Tepe iniş dağ bisikleti, Slalom dağ bisikleti, Hibrit bisikletin anatomisi, Katlanır bisiklet, Gezi bisikleti, Tandem, Trial bisikleti konuları var.
ETKİN SÜRÜŞ Bölümünde ; Yol ve Arazi Sürüşleri için ; pozisyon ayarlamak, fren yapmak ve vites değiştirmek, düz yolda viraj almak, keskin viraj almak, tırmanmak, inmek, etkin pedal çevirmek, akan trafikte bisiklet sürmek, manevra yapmak, zorlu zeminler, dikkatli bisiklet sürmek, dengeyi iyileştirmek, çok dar patikada sürüş, tavşan zıplaması, patika atlayışı, zorlu patika zeminleri konuları detaylı yer almış. 








SAĞLIK VE FORM Bölümünde ; Formunuzu artırmak, Isınmak ve soğumak, Bisiklet dışı için egzersiz yapmak, Maksimum performans için beslenme, Temel egzersiz programı uygulamak, Orta düzey egzersiz programı uygulamak, İleri düzey forma ulaşmak konuları var.


BİSİKLETTE REKABET Bölümünde ; Yolda rekabet, Yol yarışı becerileri, Triatlon becerileri, Pistte rekabet, Pist yarışı becerileri, Arazide rekabet, Kır krosu becerileri, Dayanıklılık yarışı becerileri, Tepe iniş yarışı becerileri, Ekstrem sürüş konularına yer verilmiş.


BİSİKLETİNİZİN BAKIMI Bölümünde ise çok geniş şekilde tüm bakım ve ayar işlemleri detaylı uygulamalar ile anlatılmış.










Bisiklet seçimimde yol bisikleti ile hibrit bisiklet türleri arasında seçim yapacağım. Ancak çoğunlukla kullanmayı düşündüğüm parkurlar yol etapları olacak, az bozuk zeminlerde de kullanıma uygun olur düşüncesiyle hibrit bisikletler bir adım öne çıkıyorlar..

Yol bisikleti adayı : Carraro Race 062
Hibrit bisiklet adayı : Trek FX 7.5

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder