Sayfalar

24 Nisan 2020 Cuma

TWIN PEAKS SERIES / TWIN PEAKS (İKİZ TEPELER) DİZİSİ
1990 yılların sonlarında tek kanallı televizyon dönemleri. Tek özel kanal yayına başlıyor.O dönemde bize farklı gelen yayınlar,diziler,filmler yaşamımıza girmeye başladı.
Sanıyorum bir Cuma gecesi geç saatlerde televizyon başındayım, yeni bir dizi başladı. Önce dizinin müziği dikkatimi çekti. Sonra soluksuz seyrettiğim bir diziyle karşılaştım.
Twin Peaks (İkiz Tepeler) dizisi her hafta yeni bölümünü beklediğim bir alışkanlık haline geldi.

Single-channel television periods in the late 1990s. The only private channel begins broadcasting. In that period, the broadcasts, series and movies that came to us differently began to enter our lives.
I think I'm on TV late Friday night, a new series has begun. The music of the series first caught my attention. Then I came across a series that I watched breathlessly.
The Twin Peaks series has become a habit of expecting its new episode every week.
Dizi de Twin Peaks kasabası; Kanada sınırının 5 mil güneyinde, eyalet sınırınında 12 mil batısında yer alıyor. Nüfusu 51201 kişi..
Suç ve cinayet gibi olayların pek yaşanmadığı sakin bir kasabadır.
   Leland ve Sarah Palmer'in tek kızları Laura, bir cinayete kurban gider. Ailesinin biricik kızı olan Laura, göründüğü kadar masum değildir. Bir yandan kasabanın sevilen yüzlerinden biriyken, diğer taraftan da karanlık bir tarafı vardır.

The series also includes the town of Twin Peaks; It is located 5 miles south of the Canadian border, 12 miles west of the state border. The population is 51201.
It is a quiet town where incidents such as crime and murder are not experienced.
    Laura, the only daughter of Leland and Sarah Palmer, falls victim to a murder. Laura, the only daughter of her family, is not as innocent as it seems. While it is one of the popular faces of the town, it also has a dark side.


Bu olay herkesi şok eder. Herkes sıradan bir cinayet diye kendini avutmaya çalışır.
FBI ajanı Dale Cooper'in olayı incelemek için kasabaya gelmesiyle hiç de sıradan olmadığı anlaşılır.

This event shocks everyone. Everyone tries to comfort himself as an ordinary murder.
It is understandable that FBI agent Dale Cooper came to town to investigate the incident.




Dizide FBI Special Agent Dale Cooper'i canlandıran Kyle Maclachlan performansı ve dizide ilk göründüğü andan itibaren hayranlık ile izlememe neden oldu..

Kyle Maclachlan, who played FBI Special Agent Dale Cooper in the series, caused me to watch the performance and admiration since the first appearance in the series.
İnişli çıkışlı FBI kariyeri olan genç ajan Dale Cooper, Twin Peaks'e aynı zamanda kariyerinde yeni bir sayfa umuduyla da gelir. Onun için kasabadaki herkes şüphelidir. Görevine son derece sadıktır. Diane ismini verdiği kayıt cihazına gözlemlerini anlatır. Kasabadaki insanların göründükleri gibi olmadıklarını fark eder ve tedbirli davranmaya çalışır. '' Kodu kır, suçu çöz ! ''

Dale Cooper, a young bumpy FBI career, also comes to Twin Peaks in the hope of a new page in his career. Therefore, everyone in the town is suspicious. He is extremely loyal to his mission. Diane tells her observations to the recorder she named. He realizes that the people in the town are not as they seem and tries to be cautious. '' Break the code, solve the crime! ''


Ajan Cooper, katilin bulunmasında, fiziksel kanıtlar ve rasyonellikten öte, rüyalardan ve gerçek dışı varlıklardan yararlanır.
Başka bir anlatımla dizi, rüya ve hayal anlatısına dahil ederek, gerçeğin ortaya çıkmasında bilinç ile beraber bilinç dışının da önemi olduğuna vurgu yapmıştır.

Agent Cooper takes advantage of dreams and unrealistic assets in finding the killer, beyond physical evidence and rationality.
In other words, the series emphasized the importance of the unconscious as well as consciousness in the emergence of the reality by including it in the narrative of dreams and dreams.
Kasabadaki en masum görünümlü insanların bile birçok sırrı vardır ve bu sırların açığa çıkmaması için her şeyi yapacaklardır..

Even the most innocent-looking people in the town have many secrets, and they will do everything so that these secrets are not exposed.






Dizinin kurgusu olağanüstü..
Gizem ve psikolojik gerilim ögelerinin çok kullanıldığı dizinin genelde her bölümü bir günü anlatır.

The fiction of the series is extraordinary.
Each episode of the series tells about a day in which the mystery and psychological thriller elements are used a lot.


Dizi, günümüzde en iyi ve en özgün yönetmenlerden birisi olarak kabul edilen David Lynch'in ilk ve tek büyük televizyon programı olmuş.
İlk bölümü 8 Nisan 1990 da yayınlanan Twin Peaks'in ABC ekranlarında yayınlanan ilk sezonu 8 bölümden oluşuyordu. Aynı yıl, Eylül ayının sonunda ikinci sezonuyla izleyenlerle buluşan dizi, etkileyici ve süprizlerle dolu hikayesiyle herkesi büyülemiş ve 22 bölümden oluşan sezonu 10 Haziran 1991 de sonlandırılmıştı.
Hiçbir bölüme isim vermek istemeyen Mark Frost ve David Lynch ikilisi, tüm bölümleri rakam kullanarak kodladıkları halleriyle yayınlamışlar.
Twin Peaks 90' ların başında en çok izlenen dizilerden biridir.
Dizinin ilk bölümü 34.6 milyon kişi tarafından izlenmiş ve Körfez Savaşı ile birlikte dizi sonlandırılmıştır.

The series has become David Lynch's first and only major television show, considered one of the best and most original directors today.
The first episode of Twin Peaks, released on April 8, 1990, consisted of 8 episodes, which were broadcast on ABC screens. In the same year, the series, which met with its second season at the end of September, fascinated everyone with its impressive and surprising story, and the season of 22 episodes ended on June 10, 1991.
Mark Frost and David Lynch duo, who did not want to name any episode, published all episodes as they were coded using numbers.
Twin Peaks is one of the most watched series in the early 90's.
The first episode of the series was watched by 34.6 million people and the series ended with the Gulf War.


Sinema dünyasının efsanevi bestecilerinden Angelo Badalamenti'nin imzasını attığı Twin Peaks müziklerinin ortaya çıkış hikayesi de oldukça etkileyici.
Badalamenti'ye dizinin nasıl bir ruhu ve atmosferi olacağını çeşitli örneklerle tarif etmeye başlayan David Lynch, sözlerine şöyle devam etmiş; '' Geceleyin ormanda yürüdüğünü hayal et. Rüzgar esiyor... Baykuşlar ötüyor... ''
Ortaya çıkan beste Badalamenti'yi 1991 yılında '' En iyi Pop Enstrümantal Performans '' dalında Grammy ödülü ile buluşturmuş.

The story of the emergence of Twin Peaks music, which was signed by the legendary composers of the cinema world, Angelo Badalamenti, is also very impressive.
David Lynch, who started to describe Badalamenti what kind of soul and atmosphere the series would be, continued as follows; '' Imagine walking in the forest at night. The wind is blowing ... Owls crow ... ''
The resulting composition brought Badalamenti in 1991 with the Grammy award in the category of "Best Pop Instrumental Performance".
Twin Peaks dizisi bugün '' televizyonu değiştiren dizi '' olarak anılıyor.
Yönetmen David Lynch'in benzersiz dehasının bir ürünü olan ve aslında anında kültleşen yapım küçük bir kasabada yaşanan bir cinayeti anlatıyor gibi görünse de beklenmedik açılımlar dolu senaryosu, görsel dili ve atmosferiyle zamanının çok daha ötesinde bir anlatıma sahipti.
Etkisi de ilk anlardan itibaren çok derin oldu.


The Twin Peaks series is known today as the "television-changing series".
Although the production, which is a product of director David Lynch's unique genius and actually cult, seems to tell about a murder in a small town, it had a story far beyond its time with its unexpected opening scenario, visual language and atmosphere.
The effect has been very profound from the very first moments.


Diziden bütün sakinlerini iyi tanıdığımız kasabaya olan ilgi ve hayranlık giderek daha çok artıyor.
Twin Peaks festivali adı altında Twin Peaks'in çekildiği yerleri ziyaret edip, çeşitli aktiviteler yapılıyor.

The interest and admiration for the town, where we know all the inhabitants of the series, is increasing.
Under the name of the Twin Peaks festival, we visit the places where the Twin Peaks were shot and various activities are held.
Bu ilginin bir nedeni de , Twin Peaks kasabasının ve çevresinin Ajan Cooper'in sözleriyle '' harika ve tuhaf bir yer '' oluşu..

One reason for this interest is that the town of Twin Peaks and its surroundings are "a wonderful and strange place" in the words of Agent Cooper.


Snowqualmie Şelaleri olağanüstü güzellikte..
Snoqualmie Waterfall is extraordinarily beautiful ..




Great Northern Hotel







Ajan Cooper'in vişneli pastası..
Agent Cooper's cherry pie










Dizinin tüm bölümlerinin bulunduğu cd setini bulmak beni çok mutlu etti.
It made me very happy to find the cd set containing all the episodes of the series.








Twin Peaks dizisi, sürekli kafaları karıştırıp, anlatımda boşluklar bırakıp, cevap vermekten daha çok yeni sorularla açılımlar yapıyordu. 
Birbirinden ilginç ve dengesiz karakterlerle dolu dizi kısa sürede, çok sadık bir izleyici kitlesi edinir.
Dizi ilerledikçe David Lynch tempoyu iyice arttırıp seyircinin sınırlarını zorlamaya başlıyor.
David Lynch toplam 6 bölümde sağır bir FBI ajanı olarak dizi de yer alıyor.
   Twin Peaks dizisi ile dostluğumuz 30 yıldır devam ediyor..


The Twin Peaks series was constantly opening up with new questions rather than confusing, leaving spaces in the narration and answering.
The series, which is full of interesting and unbalanced characters, quickly acquires a very loyal audience.
As the series progresses, David Lynch increases the tempo and starts pushing the audience's limits.
David Lynch also stars as a deaf FBI agent in a total of 6 episodes.
    Our friendship with the Twin Peaks series has been going on for 30 years.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder