Sayfalar

1 Mart 2020 Pazar

BİR ZAMANLAR '' HAYAT DERGİ'MİZ '' VARDI...
Türkiye'nin ilk magazin dergisi olan Hayat Mecmuası'nı gazetecilerde gören son neslin içindeyim..
1956'dan 1980'lerin sonlarına kadar İstanbul'da yayınlanan haftalık haber - aktüalite dergisi olan Hayat, dönemin bir çok yıldızının da sinemaya dahil olmasında öncü olmuştur.

1960'lı ve 1970'li yıllarda Türkiye'nin en yüksek tirajlı dergisi olan Hayat, Tif druk tekniği ile basılıyor ve magazin haberleri, tarihi yazı dizileri, edebi eser tefrikaları, gezi yazıları gibi yayınlar paylaşılıyordu.
Dergi, içerik açısından getirdiği yeniliklerle Türkiye basın tarihi açısından bir dönüm noktası olmuş.
Yayın hayatına 6 Nisan 1956 günü başlayan dergi Yapı Kredi Bankasına aitti ve sohbet yazıları ve radyo programları ile tanınan Şevket Rado tarafından çıkarılıyordu.
Dergi yayın hayatına başladığı 1956 yılının sonunda kağıt yokluğu nedeniyle bir süre yayını durdurmak zorunda kalıyor..
İkinci dönemine geldiğinde artık ithal kağıda renkli resimlerle basılan bir dergi oluyor.
Yazı İşleri Müdürlüğü sırasıyla; Hikmet Feridun Es, İbrahim Çamlı, Sadun Altuna, Çetin Emeç, Mehmet Kayabal, Seyfettin Turhan üstleniyor.
Nezihe Araz, Hikmet Feridun Es, Semiha Es, Şevket Rado, Yılmaz Öztuna, Naşit Hakkı Uluğ, Rakım Çalapala, Nihat Menteşe yazar kadrosunda yer alan isimlerdendi.

Refik Halit Karay'ın '' Karlı Dağdaki Ateş '' , Halide Edip Adıvar'ın '' Akile Hanım Sokağı '' ve '' Kızıl Hançerler '' , Kerime Nadir'in '' Sisli Hatıralar '' gibi romanları Hayat Mecmuasında resimli romanı yapılan eserler olmuş..

Hayat Yayın Grubu'nun bir parçası olarak; Hayat Tarih Mecmuası, Hayat Hayvanlar Ansiklopedisi, Ayna, Ses, Hayat Spor, Resimli Roman gibi dergiler çıkarıldı.

Hayat, 70'lerdeki siyasal ortamda işlevini kaybediyor ve başlayan bir grev sonucu 6 Temmuz 1979' da son sayısını yayınlayarak kapanıyor.
Hatırladığım Hayat dergisi bu yıllara ait.
Anılarda kalan Hayat dergisini tanıyan, takip eden son neslin üyelerinden oluyorum.
Umarım dijital dünyanın yanında tekrar böyle dergilerimiz olur ve aynı türden içerik ile yayınlanırlar.
Bu tür dergilerle kaybettiğimiz ve kaybetmekte olduğumuz şeyleri hatırlarız belki de...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder