Sayfalar

9 Eylül 2018 Pazar

ADALAR'A ÇIKMAK    (BİR BAŞUCU KİTABI) 
İstanbul'un hemen yanı başında görüş mesafesi içinde,haritalara dokuz nokta olarak yansıyan ve günümüzde İstanbul'un ilçesi olan bir takımada uzanır.
Batılıların ''Prens Adaları'' , bizim kısaca ''Adalar'' dediğimiz bu kara parçacıklarının kendilerine özgü tarihleri,efsaneleri,öyküleri var.
Üniversite yıllarımda tanıştığım Adalar'a gitmek için hep bir nedenim olur ve hiç hesapta yokken kendimi adalara giderken bulurum.Adalar'ın kendisi kadar ulaşmak için yapılan deniz yolculuğu da çok keyiflidir.Yolculuk başlar başlamaz daha güzel hissetmeye başlarsınız.
Hangi adanın iskelesinde inerseniz Adalar'ın kedileri ve köpekleri sizi karşılayacak ve herkes kendi macerasının peşinden gidecek...
Herkesin favori adası başkadır...
Benim favori adam Burgazada.. En çok Burgazada'ya gittim.Ama diğer adalarda ilerleyen zamanlarda yeni keşifler için ilgi alanım içindeler..
Ne zamandır satınalmayı düşündüğüm ''Adalar'a Çıkmak'' adlı kitabı nihayet aldım.Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlar'ndan çıkan kitabın yazarı Catherine Pinguet.
Catherine Pinguet on iki yıl boyunca İstanbul'da yaşamış,çeşitli üniversitelerde karşılıklı edebiyat ve tarih dersleri vermiş.Hala her fırsat bulduğunda İstanbul'a gelen ve her gelişinde de mutlaka Adalar'ı ziyaret eden Pinguet, ''Adalar'a Çıkmak'' adlı bu çalışmasında okuyucuyu Adalar'ın tarihinde yolculuğa çıkarıyor.
Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden geçip günümüze kadar uzanan anlatıda, tarihsel yaklaşımın yanı sıra, Troçki'den Sait Faik'e, Yahya Kemal'e, Hüseyin Rahmi Gürpınar'a Adalar'da yaşamış veya gelip geçmiş yazarların, şairlerin, seyyahların izlenimlerine kadar, ''isimsiz'' adalıların anıları, tanıklıkları da önemli bir yer tutuyor.


Çok büyük bölümü Pierre de Gigord'un koleksiyonundan derlenmiş ve bazıları daha önce hiç yayınlanmamış 55 fotoğraf, karpostal ve görsel malzemelerden oluşan Albüm bölümü de çok kolay okunan bu keyifli kitaba ayrı bir zenginlik katıyor.


Fransızca konuşanların deyişiyle ''monter aux iles'' (Adalar'a Çıkmak), günümüzde de pek çok kişi tarafından hala İstanbul'dan kaçmanın, kalabalıktan ve trafikten uzaklaşmanın en güvenli yollarından biri olarak görülüyor.

Yolunuz Adalar'a düşerse, Pinguet'in bu eserini okumuş olmak dolaşacağınız mekanlara farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak.

Catherine Pinguet on iki yıl İstanbul'da kaldıktan sonra 2005'te döndüğü Paris'te yazar ve bağımsız araştırmacı olarak çalışıyormuş.

Sait Faik ''Haritada Bir Nokta'' adlı hikayesinde;
   '' Çocukluğumdan beri haritaya ne zaman baksam gözüm hemen bir ada arar...Haritada ada görmeyeyim, içimdeki dostluklar, sevgiler bir karıncalanmadır başlayıverir. Hemen gözlerimin içine bakan bir köpek, hemen az konuşan, hareketleri ağır, elleri çabuk, abalar giymiş bir balıkçı, yırtık bir muşamba kokusuyla beraber küpeşte tahtaları kararmış, boyası atmış ağır ve kaba bir sandal, sandalın peşini bırakmayan bir kuş, ağ, balık, pul, sahilde harikulade güzel çocuklar, namuslu kulubeler, kırlangıç ve dülger balığı haşlaması, kereviz kokusu, buğusu tüten kara bir tencere, ufukları dar sisli bir deniz...''
diye yazar..Adalar ve özellikle de Burgazada yazarı böyle çekmiştir kendine..
Hüseyin Rahmi Gürpınar Heybeliada'da köşkünde inzivaya çekilmiş,yaşamının adalı yıllarında yazarlığının en verimli dönemini burada geçirmiştir..

Bugün adaların dördünde (Büyükada, Heybeliada, Burgazda, Kınalıada) bütün bir yıl boyunca ikamet ediliyor ve anakarayla ulaşım haftanın her günü deniz yoluyla sağlanıyor.Buna karşın daha küçük olan diğer beşi ise neredeyse ıssız durumda ya da özel mülk durumunda.
Lodos veya Poyraz ile havanın açık veya sisli oluşuna bağlı olarak adalar anakaradan bazen çok yakın, bazen de çok uzak gibi görünür.
Fırtınalı havada ve yoğun siste ulaşım geçici bir süre kesilir ve adaların dünyayla bağlantısı kopar..
İstanbul'da olduğum her anda gözüm adaları arar orada olmak isterim.Benim için İstanbul birazda adalardır.Ama çoğu zaman yakın gibi görünen adalar uzak olur.Çoğu zaman zamansızlıktan uzaklardan bakmakla yetinirim..
Adalar'a Çıkmak kitabı başucumuzda ve kütüphanemizde çok değerli bir kaynak olarak yerini aldı bile..Bu kitabı tavsiye ediyorum..Adalar'ın derin ve tarihsel kültürüne, yaşamlara ,edebiyata, güzelliklerine tanık olmak için eşsiz bir yayın..
.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder