Sayfalar

7 Kasım 2016 Pazartesi

43 NEFİS KÖFTE  (KÜTAHYA)
1970'li ve 80 'li yıllarda hemen hemen birçok kamu işleri vilayette çözülebiliyordu.Ehliyet işlemleri için bile vilayete gelmek gerekiyordu.O yıllarda sıklıkla Kütahya'ya geldiğimizi hatırlarım.
Özellikle de dedem ile gelir işlerini tamamladıktan sonra lezzet mekanlarında yemek yedikten sonra İlçe'ye dönerdik.
43 Nefis Köfte, dede yadigarı bir mekandır benim için.Kütahya'nın adı her geçtiğinde eskilere gider ve bu mekanda her defasında aklıma gelir.
1942 yılında, günümüzde üçüncü kuşak olarak işin başında olan Ahmet/Hasan ERATAR'ın dedeleri Hacı Ahmet ERATAR tarafında şu anki yerinde kurulmuş.
Artık eskisi gibi yolumu buraya çok düşüremesem bile Kütahya ziyaretlerimde öğlen saatlerinde Nefis Köfte'yi tercih ediyorum.Aynı kalite ve damak tadını yıllardır devam ettirdiklerini söyleyebilirim.
Köfteler zaten çok lezzetlidir ama aynı tabakta gelen yağlı pide de olmazsa olmazlardandır.
Ayran Kütahya'nın yerel yoğurdundan yapılır.Ayrıca, Organik üzüm şırası da çok güzeldir. 
Öğlen saatlerinde servis vermeye başlayan Nefis Köfte,müdavimlerince dolu oluyor.Öğleden sonra biraz geç saatlerde giderseniz kapalı bulabilirsiniz.

Bu lezzet ziyafetinden sonra değişmez tatlı tercihimde kendi yaptıkları ekmek kadayıfıdır.Tabiki üzerinde Kütahya'nın Manda Kaymağı ile..


İrmik helvası,ekmek kadayıfı,tel kadayıfı,baklava çeşitleri,kalburabastı kendi imalatlarıdır.Kütahya dönüşünde tatlı çeşitlerinden paket yaptırıp eşe dosta da götürürüm.Bu tatlıların bozulmamış yorumları tadan dostlarda da fark yaratıyor. 




Mekan iki katlı.İlk katta, köfte ızgarasının bulunduğu bölüm,tatlı reyonu ve az sayıda masa mevcut.İkinci kat ise Kütahya çinileriyle ve panolarıyla kaplı,eski zamanlara açılan güzel manzaraya sahiptir.

Eğer ikinci katta Saadettin Camii'ni gören masalar boş ise bu masalardan birini tercih ederim yıllardır.Saadettin Camii 1697-1699 yılları arasında Anadolu Eyaleti valiliğinde bulunan Ömer Paşa tarafından yaptırılmış.







Nefis 43 köfteye ulaşmak için yürüdüğüm yol da tarihin tam içinden geçiyor.Yıldırım Bayezid döneminde yapılan Ulucami veya Dönenler Camii civarında aracımı park ederek eski çarşı içinden eski zamanlarda imişcesine yürümek ve aynı yollardan dönmek büyük keyif verir.Osmanlı Döneminin Eyalet merkezi,Şehzadeler kenti Kütahya'nın tekrar gün yüzüne çıkacağı zamanları düşünerek gelenekleri ve tarihi ile bozulmadan kalabilmiş bu yerlerden geçmek bir ayrıcalık gibidir. 









ADRES: Saadettin Camii karşısı  No:125     KÜTAHYA
Tel: 0274.2163306-2263303








 























Hiç yorum yok :

Yorum Gönder