Sayfalar

30 Mayıs 2023 Salı

 İZMİR'DEN ÖDEMİŞ'İN LEZZETLERİNE DAĞLARDAN GİDEN YOL...

Cumhuriyet öncesi 1913 yılında Balkanlardan kopup kendi topraklarına dönüş yapan insanların yaşadığı, Rumeli'den uzanan köylerin içinden zirvelerden Ödemiş'e gitmeye ne dersiniz ? Ana yolların dışında, doğanın içinden ilerleyen yollar beni hep kendilerine çektiler. Fırsat bulduğumda, eğer zaman sınırı da yoksa hep rotalarımı bu alternatif yollardan planladım. İzmir'in deniz tatili beldelerinden başımızı doğuya çevirip ezber bozma zamanımızın geldiğini hissettiğimizde Ödemiş, Tire ve Bayındır taraflarına kaçıveririz. Ödemiş'in dillere destan tarihi Cumartesi Pazarını, Türkiye'nin en güzel köylerinden biri olan Birgi'yi, fotoğrafçıların gözdesi hayalet köy Lübbey'i, Bozdağı, Gölcük Gölü ve Yaylasını görmek, Töngül Pidesi, Ödemiş Kebap ve Kar Helvası gibi eşsiz lezzetlerini tatmak için kesinlikle buna değer.
Benim alternatif rotam; İzmir-Kemalpaşa-Bağyurdu-Yiğitler-Kurudere-Bayındır üzerinden Ödemiş'e ulaşıyor. Bir gün yolunuzu buradan geçerse İzmir'in dağlarına, doğasına hayran kalacaksınız.
Kemalpaşa'dan sonra sırasıyla; Örnekköy - Armutlu - Ören ve Yiğitler Köyüne geldikten sonra sağa dönülerek Yeni Kurudere Köyü'ne ulaşılıyor. Yeni Kurudere Köyü 455 metre rakım yükseklikte vadi arasında kurulmuş. Halkın geçim kaynağı; Tarım, hayvancılık ve arıcılık.
Yemyeşil vadi boyunca keyifli bir yolculuk sonucu Pine House Restoran'a ulaştık.
Pine House Restoran, çam ve çınar ağaçları arasında doğayla başbaşa kalmak isteyenler için eşsiz bir seçenek. Büyük şehirlerin gürültüsünden uzak kalıp, dinlenmek isteyen doğaseverler için çok iyi bir alternatif.
Taş fırında odun ateşinde pişen alabalık hep ilk tercihimiz oluyor.
Kendi bahçelerinde yetiştirdikleri; Domates, patates, biber, kabak, patlıcan ile yine odun ateşinde yaptıkları karışık kızartma olmazsa olmaz...

Salatalar ise kendi bahçelerinde yetişen domates, biber ve mevsimine göre yeşilliklerden yapılıyor. Hem de bol zeytinyağlı... Restoranın turp otu, kuş otu, sarmaşık, baldıran gibi doğada bulunan otlardan yapılan zeytinyağlı ot yemekleri büyük rağbet görüyor. Ekmekler tandırda pişiriliyor. Etten vazgeçemeyenler içinse kavurma, köfte seçenekleri de var. Kahvaltıları ise çok güzel. Su ve kuş sesleri eşliğinde tüm bu lezzetlerin tadına doyum olmuyor.

İzmir'e 65, Kemalpaşa'ya 30 km mesafedeki Yeni Kurudere Köyü'ndeki 13 bin metrekarelik alana kurulu Pine House Restoran'ı Ergül - Kadri Bircan çifti işletiyor.

Yılın 12 ayı açık olan restoran; kuş sesleri, yanındaki dereden akan suyun sesi, çam ve çınar ağaçları arasındaki eşsiz doğasıyla konuklarına adeta terapi uyguluyor.
Dere içindeki alabalık, ördek ve kazları izlemek ise bu terapinin bir parçası.
Yiğitler ve Kurudere; İzmir çevresindeki gizli cennetler kategorisine girecek güzellikte bir yer. İzmir'den çıkıp kısa sayılabilecek bir sürede, böyle yeşil, ıssız, sakin bir yere gelmek bizler için çok güzel bir duygu oluyor.

Yeni Kurudere Köyü'nün ve Pine House Restoran'ın büyüleyici güzelliğinde geçirdiğimiz keyifli zamandan sonra kendisi de çok güzel olan yoldan Ödemiş'e ulaşıyoruz. Sizlerle, bizim için harika sabah kahvaltısı alternatifi olan bir mekana gidelim.
'' Meşhur Tarihi Töngül Pide Fırını '' İzmir'in Ödemiş İlçesinde 130 yıldır aynı mekanda kahvaltı ve öğle yemeklerinde sofraları süslüyor. Diğer pidelerden farklı olarak içinde; Maydanoz, süt, şeker, kavrulmuş kıyma, tulum peyniri, köy tereyağı, zeytinyağı gibi malzemeler bulunan lezzetin mucidi ise 1893 yılında fırını açan Sadettin Töngül... Töngül Pide için 10 yıl önce coğrafi işaret belgesi alınmış.

Pidelerimiz sıcak sıcak fırından çıktıktan sonra, hemen karşı sokakta bulunan tarihi kahvenin önündeki sarmaşıkların altındaki masada oturarak güzel bir çay eşliğinde yedik.
 
Töngül ailesinin özel pide hamuru ile hazırlanan tek çeşit yapılan meşhur pide; bolca maydanoz, köy tereyağı ve kıyma ile birleşerek alttan yanmalı fırında meşe odunu ile pişiriliyor. Fırından çıkan sıcacık pidenin üstüne zeytinyağı sürülerek ve yine Ödemiş'in tulum peyniri rendelenerek servis edilen tarihi lezzet, dededen oğula aktarılarak bir asırdan fazladır müşterilerine gerçek odun ateşinde pişmiş pideleri sunuyor.

Fırın halen, Töngül'ün 75 yaşındaki torunu İsmail Töngül, eşi, 2 kızı, oğlu ve gelini tarafından işletiliyor. Manyas Caddesi'nde hizmet veren fırında sabaha karşı çıkmaya başlayan pideler, öğle saatlerinde tükeniyor. Sadece tek bir çeşit pideler yapılıyor. Pidede kullanılan tüm malzemeler bölgeden temin ediliyor.

Anadolu'daki diğer pidelerden pişirme şekli ve sunuş olarak farklı olan nefis Töngül Pide ziyafetinden sonra Ödemiş'in tarihi çarşılarında geziyoruz.



Ödemiş'e özgü Ödemiş Kebap'ı için yıllardır değişmeyen lezzet adresimiz : '' Hurşit Kebap '' dır.
Hurşit Kebap, Ödemiş Kebap deyince ilk akla gelen yerlerden. Bu işi üç nesildir kalitelerinden taviz vermeden yapıyorlar. Her İlçenin kendi rengini kattığı tarifler sayesinde Türkiye'deki köfte çeşitlerinin 300'ü geçtiği söyleniyor.
Yerli halk arasında '' Yağlı Kebap '' olarak da bilinen bu köftenin sırrı, ızgaranın ardından tereyağ ile buluştuğu birkaç dakika da gizli.
Köfteler dananın yağlı kaburga ve kol kısmı karıştırılarak hazırlanıyor. İçine soğan, baharat ve bir miktar irmik eklenip yoğruluyor, ardından da kıvamına gelmesi için 1 gün boyunca dinlendiriliyor. Meşe kömüründe ızgaraya atılan köfteler yaklaşık 10 dakika piştikten sonra hemen yandaki bölmeye alınıyor, bakır tavada hazırlanan tereyağ ve paprika cinsi tatlı kırmızı toz biber karışımında birkaç dakika daha kızartılıyor. Aynı sosla ıslatılmış ekmeğin üzerine nefis koyun yoğurdundan gezdiriliyor ve dumanı tüten köftelerle bu lezzet tablosu tamamlanıyor.
Kebabı yoğurtsuz da tercih edebilirsiniz. Kebapta kullanılan ve ayrı olarak sipariş edebileceğiniz koyun yoğurdu bile başlı başına burayı ziyaret etmeniz için geçerli bir neden.

Ödemiş Kebap için belirli bir saat söylemenin anlamsız olacağını, sabah saatlerinde bile bir diğer önemli mekan olan '' Dostol Kebap '' ve '' Hurşit Kebap '' önünde bekleyen kuyruklardan anlayabilirsiniz. Hele ki: Cumartesi günleri İlçenin pazarı da kurulduğunda kalabalık daha da artıyor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder