FIGLMULLER'DE ŞİNİTZEL (VİYANA / AVUSTURYA)
1905 yılında Johann Figlmüller, Aziz Stephen Katedrali'nin hemen arkasında Wollzeile'de küçük bir şarap lokali açmış.
Başlangıcından bu yana, Viyana'nın yaşam tarzının eşsiz bir yolu olmuş..
Sohbet etmek ve kutlamalar için harika bir yer olan ve harika bir menüye sahip olan, yerel şarapları seçen bir restoran.
Ve elbette Şinitzelin orjinal yorumu.
Viyana'da şinitzel dendiğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan Figlmüller'deyiz..
Dördüncü Figlmüller kuşağı bu geleneği sürdürüyorlar.
Viyana yeme içme kültürü bakımından çok zengin.
Viyana gezisi, Figlmüller'in şinitzelini tatmadan tamamlanmaz derler..
Orjinal şinitzel yani ''Wiener Schnitzel'' domuz etinden yapılıyor.Dana eti ve tavuk etinden de bu lezzet hazırlanıyor.
Domuz ve dana etinden yapılan şinitzeller önce kalın bir dilim olarak kesiliyor sonra çapı 34 cm olana kadar özel tokmaklarla dövülüp inceltiliyor.
Tavuk eti de aynı işlemden geçiyor ancak iki parça olarak servis ediliyor.Tavuk eti istiyorsanız sipariş sırasında özellikle belirtmeniz gerekiyor..
Dövülüp inceltilen etler önce beyaz una, sonra yumurtaya ve en son da karışımı kendilerine ait olan ''Kaisersemmel-brösel'' adındaki özel galeta ununa bulanıyor.
Et önce çok yüksek ısıdaki yağ olan tavaya atılıyor az bir süre sonra daha az kızgın yağ olan olan ikinci tavaya ve en son da daha düşük ısıdaki üçüncü ve son tavaya alınıyor.Her iki yüzü altın sarı renk olunca hazır hale geliyor.
Bu pişirme yönteminde et yağ çekmiyor,ısı farkı ile yumuşak bir et ve eşsiz şinitzel lezzeti ortaya çıkıyor.
Kullanılan sebze yağı her üç şinitzel'de bir yenileniyor.
Ortaya çıkan lezzet; daha önce yediklerimiz şinitzel ise bunun adı nedir dedirtecek cinsten.
Cömert porsiyonlar ile servis ediliyor.
Yanında mutlaka tatmanız gereken bir lezzette patates salatası.Bu salata gerçekten çok lezzetli.Balkabağı çekirdeği şerbeti kullanılan salata şinitzel lezzeti ile yarışıyor.
Özel Avusturya biraları, Viyana'nın yerel beyaz şarap ve kırmızı şarapları, Almdudler gazoz (özellikle armutlusu) içecek olarak tercik edilmekte.
Ancak bizim favorimiz ''Ottakringer Radler Citrus'' yani limonlu bira oldu..0.2 gibi düşük alkol seviyeli radler arayacağımız tatlardan olacak.
Ahşap ile kaplı duvar ve masalarına uygun ışıklandırma ile otantik yemek lezzeti sunuyor Figlmüller..
Stephansdom'a yani St.Stephen Katedrali'ne yürüme mesafesinde olan Wollzeile'deki tarihi Figlmüller bir pasaj içerisinde.Rezervasyonunuz yoksa yer bulmanız imkansız.8-10 masası olan küçük bir restoran.
300 metre mesafedeki Backerstrabe de diğer Figlmüller restoranı var.3 katlı bu restoran için de rezervasyon iyi olur ancak bizim gibi rezervasyonsuz gittiyseniz 20-30 kişilik dünya vatandaşlarından oluşan sıra da en fazla 15 dk bekliyorsunuz sonrasında, nazik bir şekilde yerinize kadar eşlik eden yöresel kıyafetli garson tarafından masanız ile buluşturuluyorsunuz.
Lezzet şöleni başlıyor..
Şinitzel tercih etmeyecekseniz eğer; Sığır etinden yapılan ''Tafelspitz'' adlı yemek öneriliyor.Bu yemek havuç ve patates ile servis ediliyor.
Macar gulaş yemeği, powidltascher ve özel dana ciğeri ve menüdeki diğer özel lezzetler sizleri bekliyor.
Figlmüller deki şinitzel lezzeti,ortamı bizlerde deyim yerindeyse bağımlılık yarattı.4 günlük Viyana gezimizde üç defa Figlmüller'deydik.
Listemizde şinitzeli iyi yapan başka restoranlarda vardı ancak Figlmüller'den onlara sıra gelmedi..
Figlmüller'i yolunuz Viyana'ya düşerse tavsiye ediyorum.
Figlmüller Wollzeile
Wollzeile 5 , 1010 Viyana
Tel: +4315126177
11.00 - 22.30 arası açık
Figlmüller Backerstrabe
Backerstrabe 6 , 1010 Viyana
Tel: +4315121760
11.00 - 23.30 arası açık
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder