2004 yılında Ilgaz Dağı'na tatil için gittiğimizde Kastamonu merkezini,tarihini,kendine has lezzetlerini tanıma fırsatı bulduk.En son 2-8/Temmuz/2016 günleri arasında Bayram tatilimizi çok sevdiğimiz Ilgaz Dağı'nda,Kastamonu'da,Kastamonu'nun güzel ve özellikli ilçelerinde geçirdik.Yeni tarih,doğa,lezzet keşifleri yapmaya devam ettik.2004 yılından bu yana 4 defa Kastamonu'ya geldik.İzmir'den 11 saatlik yol süresi her defasında bizim için özlem duyduğumuz o güzel yerlere bir keyif yolculuğu oluyor.
Pastırma, hepimizin bildiği gibi Kayseri merkezli olarak bilinir.Ancak 2004 yılındaki ilk gezimizde Kastamonu'nun,hala doğal yöntemlerle,katkısız ve dededen toruna Pastırma yaptığını görmek bizi şaşırtmıştı.Kastamonu pastırmasından aldığımız lezzet bu konudaki standartlarımızı çok yukarılara taşıdı.Bu lezzeti inanın biz hiçbir yerde bulamıyoruz.
Kastamonu'da pastırma bir çok yöresel lezzette ve özellikle pastırmalı ekmekte kullanılıyor.
Pastırmacı Fatih, 1923'den bugüne dededen toruna bu işi en iyi yapan ailelerden birinin 4.kuşağı.
Sevgili Fatih Bey'in dükkanı her defasında bulunmaktan keyif aldığımız,muhabbetle,ikramlarla siparişimizin hazırlanmasını beklediğimiz bir yer.Pastırmanın ince ince kesilmesi ve kesme sırasındaki hızları da bir tören gibidir.
Fatih Bey, güzel görüntü verdi..
Pastırma; et,tuz ve kırmızı biberin birbirine karıştırılarak,sarmısak ve çemenle bastırılıp güneş veya iste kurutulmasıyla meydana gelen bir çeşit et yiyeceği.Etler bastırılarak yapıldığı için bastırma ismi verilmiştir.Daha sonra bu kelime halk arasında pastırma olarak değiştirilmiştir.
Yurdumuzda pastırmanın hangi tarihlerde geldiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.Bazı tarihi kaynakların verdiği bilgilere göre Selçuklular tarafından Anadolu'ya getirildiği tahmin edilmektedir.Pastırma,Türkler tarafından Rumeli'ye, Balkanlar'a ve çevresine götürülmüştür.
Kastamonu'da en kaliteli pastırma dana etinden olmaktadır.
Sığırların sırtlarından ve sinirsiz yerlerinden ayrılan az yağlı veya hiç yağı olmayan et parçaları önce parçalar halinde bölünüp bolca tuzlanıyor.Pastırma yapımına yaz ayının sonunda,sonbahar mevsiminin ortalarında başlanıyor.Hazırlanmış,tuzlanmış ve çemenlenmiş parçalar rüzgarlı yerlerde kurutularak hazır hale getiriliyor.
Ilgaz dağlarının müthiş iklimi ve bol oksijenli havası eşsiz Kastamonu pastırmasının ana etkenleri imiş.
Pastırma,çok kuvvetli albüminli bir gıdadır.Özellikle bedenen çalışan insanlar için bol enerji kaynağı.
Hazmı çok kolay.Etin esas gıda değeri eksilmediği,bileşimindeki su miktarı azalmış olduğundan az bir pastırma parçasında çok miktarda etin yerini tutan besin ve kalori değeri mevcuttur.
Biz, görüntüdeki nuhar pastırmayı tercih ediyoruz.
Ancak antrikot pastırma da var.
Yıllarca bu işte çalışmış maharetli etler öylesine hızlı çalışıyor ki;kesme hızını zor takip ediyorsunuz ve çok ince parçalar kesiliyor.
Kastamonu sucukları da en az pastırması kadar güzel ve farklı lezzette.
Özel imalat olan sucuklar,en kaliteli dana kaburga etleri ile özel baharatların eşsiz birleşiminden oluşan,lezzetin zirveye çıktığı özel bir sucuk.
Sucuğun üretimi diğer sucuklardan farklıdır.Tamamen doğal üretim yapılıyor.Sucukta; dana kaburga eti,taşköprü sarımsağı,acı biber,kimyon gibi baharatlar kullanılır ve bunlar yılların tecrübesiyle harman ediliyor ve doğal bağırsağa dolduruluyor.
Üretimi biten sucuklar yüksek ağaçtan yapılmış olan iskelelere (sayfan) lara asılıyor ve 30 ila 45 gün arasında kuruma süresi oluyor.
Kahvaltılarımızda, Kastamonu sucuğuna her defasında hayran kalıyoruz.
Görüntüde,pastırmalı ekmek için hazırlanmakta olan pastırma parçaları var.
Etli ekmek, Kastamonu'ya özgü bir lezzet.Özellikle kış aylarında Kastamonu'da etli ekmek yapan lokantalar,pastırmayı pastırmacılardan alarak 'Pastırmalı Ekmek' yapıyorlar.Kastamonu halkıda evlerinde pastırmalı ekmek yapıyor.
Kışın soğuk mevsimlerde talep görmesinin nedeni;vücudu sıcak tutması,uzun bir süre tokluk hissi vermesindenmiş.
Yapımı için ise; pastırma ince ince doğranıyor sonra elde doğranmış ince ince soğan ilave ediliyor.Sonra fırına gidilip açılan büyük hamur içine seriliyor,sonra hamurun üstü kapatılıyor,odun ateşinde yanan fırına veriliyor.Fırın sıcaklığında 3-5 dakika arasında pişme süresi oluyor.
Sonrasında harika lezzet..
Pastırmacı Fatih'de çemenli - çemensiz pastırma ve sucuğun yanında;
Taşköprü sarımsağı,Üryani eriği,erik pestili,köy tereyağı,Kiren ekşisi,Kuşburnu marmelatı,Tosya pirinci,Kastamonu dağ sahlepi,Siyez bulguru(Kastamonu'ya özgü 1000 yıllık,genetiği ile oynanmamış,organik),bal ve pekmezler de bulunuyor.
Kastamonu'ya bir gün yolunuz düştüğünde, merkezde Nasrullah Meydanı ve Camisi'ni bulun ve bir Kastamonu'luya sorun Pastırmacı Fatih'in dükkanını.Nasrullah Camisi'ne çok yakın, size göstereceklerdir.
Yaygın inanışa göre,Nasrullah Camisi'nin şadırvanından su içen ilerde ya Kstamonu'ya yerleşir ya da ömrünün sonuna kadar 7 defa daha gelirmiş.Ben 2004 yılında içtim.O günden bu güne 4. defa geliyoruz.
Ama her gelişimde tekrar içiyorum...
ADRES: Topçuoğlu, Tahtakale Cd. No:3
Merkez/Kastamonu
Tel: 0.366.2146184
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder