NEMRUT DAĞI 'NDA VOLKAN İÇİNDE OLAĞANÜSTÜ YAŞAM (NEMRUT / BİTLİS)
Bu muhteşem doğa harikası yer, Büyük İskender'in Doğu seferi sırasında keşfettiğine inanıldığından dolayı '' Büyük İskender'in Cenneti '' olarak da anılıyor. Bölgede büyük bir uygarlık kuran Urartular için Van Gölü '' Yukarı Deniz '' demekmiş. Yukarı Deniz'in efsane dağlarından Nemrut Dağı'na Temmuz ayı başlarında çıktım.
Tarih Kitaplarında Krater Gölü'nün her dönemde '' Cennet '' özelliğini koruduğu belirtiliyor.
Nemrut Krater Gölü hem güzelliği hem de efsanesi ile halk arasında dilden dile yayılmış Nemrut dağı hikayesine göre; Nemrut isimli zalim bir kral varmış. Bu kral yayla olarak Tatvan çevresine yakın bir konumda bulunan Nemrut dağını kullanırmış. Nemrut Dağı patlayınca köyler zarar görmüş. Halk da bu durumu, Nemrut Kral'ın İbrahim Peygambere zulüm etmesinden dolayı verilen bir ceza olduğunu düşünürler ve dağa '' Nemrut '' adı verilir.
Bitlis yönünden gelirken Tatvan girişinde sola ayrılan yoldan tabelayı takip ettim. Kolay çıkılabilen ve yamaçları yayvan görünümlü Nemrut Dağı tam karşımda..
Sapaktan 20 km sonra Nemrut Tepesi'ne (2935 metre) geldim. Bu bölgede ayrıca Sivri Tepe (2600 metre) ve Turşuk Tepe (3025 metre) var. Tepede , sağda Van Gölü ve Tatvan merkezi..solda ise Nemrut Krater Gölü ( Soğuk Göl ) görünüyor. Bu noktadan volkanik krater çanağını net olarak görmeye başladım. Burası ıssız ve ürpertici bir coğrafya. Patlamalar sonucu oluşan ve krater ağzı genişliği 48 km2 olan Nemrut Yanardağı' nda irili ufaklı beş göl bulunuyor.
Nemrut Krater' inde aşağı doğru inerken gelinen tepede, hemen aşağıda '' Sıcak Göl '' görülüyor.
Bazen kadınlar, şifa getireceğine ve çocuk yapmalarını sağlayacağına inandıkları buharlı mağaraların içinde oturuyorlarmış.
Sıcak Göl (Ilı Göl) , Nemrut Kalderası'nın kuzeyinde yer alıyor. Nemrut Gölü ile bağlantısı Riyolitik Lavlar ile kesilen gölün yüzey alanı 1.2 km2, en derin yeri 11 metre derinliğe ulaşan bir tatlı su gölü. Ilıgöl'ün içinde ve çevresinde çok sayıda sıcak su kaynağı yer alıyor. En önemlisi gölün kuzeydoğusunda yer alan sıcak su kaynağı. Bu kaynaktan çıkan suyun sıcaklığı kış aylarında 40 dereceye, yaz aylarında 60 dereceye ulaşıyor. Ilıgöl'ün içerisinde sıcaklığın etkisiyle mineral madde miktarı oldukça yüksek ve göl suyu bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.
Birkaç yüz metre sonra ise Soğuk Göl kıyısındayım.
Nemrut Krater Gölü çok özel bir göl. Krater gölleri arasında büyüklük bakımından dünyada ikinci durumda. Yarımay görünümünde. Nemrut Dağı Krateri'nin yaklaşık üçte birini kaplıyor. Nemrut Kalderası'nın batı kısmını kaplayan ve 2247 metre yükseklikte konumlanan gölün yüzey alanı 12,36 km2, en derin yeri 175 metre. Dik ve yüksek kayaların çevrelediği bir tatlı su gölü. Alınan su örneklerinden suyun renksiz, kokusuz ve içme suyu lezzetinde olduğu tespit edilmiş.
Volkanik Dağlardan Nemrut, kraterinin bir seferde tam 1000 metre içine çökmesiyle Murat Vadisi'ne hücum etmiş ve Vadinin önünü tıkayarak Van Gölü'nün oluşum sürecini başlatmış. Nemrut'un en son olarak 1443' te harekete geçtiği kabul ediliyor.Nemrut diğer Doğu Anadolu volkanları gibi aktif bir volkan. Hatta en aktifi.. Nemrut Dağı, Van Gölü başta olmak üzere bölgenin jeolojik şekillenmesinde önemli rol oynamış bir yanardağ.
Yüksek orman ekosistemine sahip bölge, tabiat anıtı statüsünde. Bölgenin en önemli turistik noktalarından biri olan Nemrut Dağı, endemik bitkileri ve buraya özgü kuş türleriyle de ilgi çekiyor.
Bir Rus doğa bilimcisi tarafından keşfedilen ve kendi ismiyle anılan '' Sarmustahtayani '' adlı meşe çeşidi ve bir başka endemik tür olan '' düğün çiçeği '' sadece bu dağda yetişiyor.Büyük Göl'ün yanıbaşında bakış noktamı buldum bile.. Sıcak bir çay ile sessizliğin ve ıssızlığın tadını çıkardım uzun süre.
Doğal saunası, buz mağarası ve eşsiz görünümüyle ilgi çeken Nemrut Dağı büyük krater gölünde, kimi zaman yüzen yerli ve yabancı turistleri de görmek mümkün. Turistler bunaltıcı yaz sıcağında Nemrut büyük krater gölünde yüzerek serinliyor. Bu bölge hemen hemen tüm doğa sporları için çok elverişli ve özellikle dağcılık aktiviteleri için çok tercih ediliyor.Aynı yoldan geri dönerken Sıcak Göl (Ilıgöl) de durdum. Rengi ve etrafındaki doğasıyla enfes gölü ve çevredeki yükseltileri seyrettim.
Aynı yoldan daha yukarılarda '' Buhar Bacaları '' tabelasından araç ile sola ayrılan yola girdim. Bir süre sonra eğimli ve bozuk yol nedeniyle araçtan inip yürüyerek devam ettim.
Aktif volkan Nemrut'un derinliklerinden gelen sıcak buhar bu bölgede bir çok noktada kayaların arasından çıkıyor. Nemrut Dağı her yerinde farklı güzelliklerini sunuyordu..
Yine aynı yoldan geri dönerken, küçük göle gelmeden önce sola ayrılan , tabelasız asfalt bir yol, köylerden geçerek 32 km sonra Ahlat'a varıyormuş. Bu yola girer girmez Ahlat tepeden görülüyor.Burada piknik yapmak da keyifli. Yazın serin olduğundan, göçerler kıl çadırlarını bu çanağın içine kuruyorlar. Nemrut Krater Gölü, Bitlis'e 35 km mesafede.
Nemrut Dağı, eteklerindeki obsidyen taşları (doğal cam) ve kaldera içinde bulunan buz mağaraları, buhar bacası ve gölleri, sıcak, soğuk ve şifalı sularıyla görülmeye değer yerlerin başında geliyor.
Kraterin içini gördüğüm ilk giriş noktasına geldiğimde araçtan inerek bu güzellikleri son defa izledim.
Tatvan'a doğru yola devam ettim. Bazen durarak geride bıraktığım Nemrut'u izledim..
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder