Sayfalar

17 Eylül 2020 Perşembe

 OD URLA / URLA'NIN LEZZETLERİNE YOLCULUK     (URLA / İZMİR)

Od Urla, son günlerde ismini çok duyduğumuz özel bir lezzet durağı. Biz de öğle yemeği yemek için Od Urla'nın yolunu tuttuk. Yol boyunca gördüğümüz üzüm bağları ve zeytin ağaçları bu deneyimde alacağımız tatların habercisi gibiydi.. OD, eski Türkçe'de ateş anlamına geliyor. OD Urla, ismini ve ilhamını ateşe borçlu. 


Projenin ardında İzmir'in en yetenekli ve yaratıcı şeflerinden biri Osman Sezener var. 
Doğanın tam da ortasında, giriş kapısından içeriye doğru zeytin ağaçlarının arasından ilerleyen uzun bir yoldan devam ediyoruz.
Od Urla'nın dokusunu en yalın haliyle yansıtan şey; bahçedeki zeytin ağaçları. Zeytin ağaçlarının yanıbaşındaki tarladan mahsullerin , nasıl mutfağa ve tariflere dahil olduğunu görebilmek ise kesinlikle paha biçilmez bir deneyim oldu.
'' Tarladan sofraya '' bu yoldaki ilkeleri.

Tadım menüsü ve beraberinde ana yemek seçimleri ile başladık. Tadım menüsü, Urla yöresinin deniz ürünleri, otları, yabani mantarları, kök sebzeleri ile hazırlanmış.
Tadım menüsü ile başlayan uzun lezzet yolculuğuna fırından yeni çıkmış ekşi mayalı ekmek, zeytinyağı ve Ege deniz tuzu ile başladık.
Kullanılan zeytinyağı bahçedeki zeytin ağaçlarından yine bahçedeki tesislerinde sıkılmış.


Od Urla'nın menüsü her ay değişiyor. Menüde deniz ve toprak ürünlerinden ilham alınıyor. Bu sayede ancak o an yaşanabilecek lezzetleri yaratıyorlar. Urla yöresinin tüm güzelliklerini en ince ayrıntısına kadar öğrenip iyi malzemenin peşine düşmek hedeflenmiş..
Od Urla'nın Tadım Menüsü'nde ;
- Ekşi Maya ekmek- OD Urla bahçesinden zeytinyağı
- Şefin tuzlu ikramları
- Tire çamur peyniri-bahçeden renkli domatesler-vanilyalı zeytinyağı
- Odun ızgarasından sübye- semizotu- sumak- narenciye
- Odun fırınından ahtapot- füme patates- isli köz biber
- Ege yeşillikli patates makarnası- kara midye- Bergama tulumu
- Beyaz şaraplı soslu levrek
- Köz biberli sorbet
- Nohutlu dana yanak
- Kayısı sorbet bademli kek- bal kıtırı
- Şefin tatlı ikramları    bulunuyor.


Geniş bir kokteyl menüsü ile seçkin şarap seçkisine sahipler. OD deneyimine yine bahçe mahsulleri ile çeşnilendirilen kokteyllerin tadına bakılarak  devam ettirmek iyi tercih.. 



Servis olağanüstü. Her lezzet masaya geldiğince bu lezzeti oluşturan şef, masaya garson eşliğinde gelerek o lezzetin yapım süreci ve kullanılan malzemeler ile ilgili nazikçe bilgi veriyor. Bu ritüel, her gelen lezzet ile birlikte devam ediyor. Farklı şefler anlatımları ile artık kısa bir süre sonra o lezzete farklı bir göz ile bakmanıza da yol açıyorlar.. 
Tadım menüsü devam ederken ana yemekler de ustaca servis ediliyor. Adını çok duyduğumuz; '' Odun fırınında dana kuyruklu karamelize soğanlı lavaş- Aydın incir pekmezli et sos '' masada yerini alıyor. Tarifsiz bir lezzet ile karşılaşıyoruz..

Tadım menüsüne devam. Odun ızgarasından sübye- semizotu- sumak- narenciye..

Odun fırınından ahtapot- füme patates- isli köz biber..

Ege yeşillikli patates makarnası- kara midye- Bergama tulumu ve diğer ana yemek, Yerli taze türüf mantarlı kuskus..



Beyaz şarap soslu levrek..

Nohutlu dana yanak..

Yine fark yaratan bir ana yemek, 12 saat pişmiş döş- sütlü ekmek- isli ve yerel türüf mantarlı sos- incir reçeli..


Köz biberli sorbet (köz biberden sorbet de oluyormuş...hem de nasıl..)

Kayısılı sorbet- bademli kek- bal kıtırı..


Olağanüstü sunum, güzel müzik, nefis tabaklar ile gelen güçlü tatlar ile bu lezzet yolculuğu 3 saat sürdü..


OD, Urla'nın eşsiz atmosferini sahipleniyor. Yerel malzemeleri ilgi çekici tariflerle birleştiriyor.
   Biz bu deneyimde bahçeyi tercih ettik.
Od Urla, etrafı camlarla çevrili ve yüksek tavanlı mimarisiyle, konuklarını deneyimin odağı haline getiriyor.


Tüm ritüeli takip etmenize imkan sağlayan şefin masasında oturarak lezzetleri tatmak kış aylarında farklı olur.. Şefin masası, ateş başında toplanmaya davet ediyor.

Açık mutfağın önündeki tezgah 20 kişilik şef masası olarak düzenlenmiş. Bu sandalyelerde oturup, odun fırınında ve açık ızgarada pişen yemekleri, mutfak ekibinin uyumlu ve disiplinli çalışmasını izlemek, şefle sohbet etmenin muhteşem bir deneyim olduğunu duydum..


Kendi tarlalarında özenle yetiştirilen malzemelerin yanına, yerel üreticilerden en güvenilir mahsulleri ekliyor ve reçetelerini oluşturuyorlar. Bir çok tarif açık odun ateşiyle pişirilerek servis ediliyor. Bu yöntemin kesinlikle tat dünyasını başka yolculuklara çıkardığı açık..




Bahçenin tam ortasında ve adeta yaşayan bir ortamda yemek yedik.. Bahçeyi de gezdik..




OD Urla diyor ki : '' Yerel üretimi desteklemekten ve bu malzemeleri tüm tariflerimize dahil etmekten daha iyi bir his olmadığına inanıyoruz. ''




'' Toprak kendini yenilerken havayı dinler; kuşlar göç ederken mevsimi izlerler. Kalıcı olmak için alışkanlıklarımızda değişiklik yapmaktan ve üretimimiz hakkında farkındalık yaratmaktan başka çaremiz yok. ''





Övgüye değer bu çok özel ve farklı deneyimden sonra Urla lezzet gezisini Urla İskele de yürüyüş ile tamamladık. 
Urla'nın sahilinde ve temiz deniz esintileri altında yapılan yürüyüş ile Urla'dan ayrıldık.
Urla her zamanki gibi idi.. 






Denizaltı Cafe yine canlıydı..













OD Urla için rezervasyon yaptırmak yerinde olur. OD Urla ziyareti için; şefin masası, orta alan veya bahçedeki oturma alanı seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.
Tel : 532 6963930

Rüstem Mahallesi,  2018/9 Sokak  No: 28
Sütpınarı Mevkii     Urla / İzmir

















1 yorum :