İSTANBUL'UN EN GÜZEL 100 LEZZET DURAĞI
İstanbul tarih boyunca farklı medeniyet ve kültürlerin etkisinde kalmış dünya mirası bir şehir.Bu medeniyet ve kültürlerin etkileri her anlamda kente yansımış.İstanbul lezzetleri de bu medeniyet ve kültürlerin etkilerini taşıyor.
Gurmelerce onaylanmış,bugüne dek gezip görülmüş İstanbul'un 100 lezzeti ile ilgili yayınlanmış çalışma benim içinde İstanbul gezilerimde rehber niteliğinde.
Bu güzel çalışmayı sizler ile paylaşmak isterim.
Hiç kuşkusuz gurmeler tarafından keşfedilmemiş daha yüzlerce lezzet durağı var.
1- BAYLAN'IN KUP GRİYESİ : Yıllardır bilinen spesiyali; Vanilya,yanmış karamel,balkaymaklı dondurma üzerine ufalanmış ceviz ve fındık taneciklerinin dayanılmaz birlikteliğinden oluşur.İnsanın tarif ederken soluğu Kadıköy'de alıp, kupu yemeye başlayacağı o an geliyor.
2- HÜNKAR'IN AYVALI YAHNİSİ : Tereyağında çevrilmiş iri ayva parçaları kuzu etiyle bir arada pişirilip tarçınla lezzetlendiriliyor.Ve son dokunuş bir kaşık pekmezle gerçekleştiriliyor.
3- EMEK KAFE'NİN SAHANDA YUMURTASI : Deniz kenarında,masanıza konan serçelerle birlikte kahvaltı keyfi gibisi yoktur.Sahanda yumurtası ve karışık menemeni içinizdeki ekmek banma hissini körükler.
4- ÜSKÜDAR KANAAT LOKANTASI'NIN TENCERE YEMEKLERİ : Çoban kavurması,saç kavurması,kuru fasulyesi,nadir bulunacak lezzetlerdir.Ekmek kadayıfı da pek meşhurdur.
5- YAŞAR USTA'NIN KAVUNLU DONDURMASI : 34 yıldır Bostancı'da gerçek meyvelerden dondurma üretiyor Yaşar Usta.Kabuklarını fırçaladığı kavunu iştahla öneririz.
6- DÜRÜMCÜ EMMİ'NİN BEYRAN ÇORBASI : Kadıköy^de vazgeçilmez lezzet durağımız.Bir kez Beyran çorbasını yedikten sonra emin olun diğer çorbaları sorgulayacaksınız.Ayrıca Antep lezzetleri de efsanedir.
7- KANTİN'İN CHEESE CAKE'İ : Şemsa Denizsel'in vişneli cheesecake'i bünyenize iyi gelecek,istikamet Nişantaşı.
8- YANYALI FEHMİ'NİN ARPACIK SOĞANLI YAHNİSİ : Kadıköy Çarşısı'ndaki Fehmi, hüsrana yol açmayan birinci sınıf bir esnaf lokantasıdır.Ama tek şeye indirgendiğinde,arpacık soğanlı yahnidir.
9- SALOMANJE'NİN MÜCVERİ VE MOZAİK PASTASI : Küçükken annemizin evde yaptığı kabak mücverinin lezzetine en yakın olanı burada.Üstüne ev tipi mozaik pasta çok iyi geliyor.
10- ADEM BABA'NIN İSTAVRİTİ : Burada balık,sosuyla süsüyle değil lezzetiyle ön plandadır.Yalnızca günlük taze balık ve bol salata.İçki yok.İstavritleri o kadar lezzetli ki,parmaklarınızı yiyebilirsiniz.
11- ALİ BABA'NIN KÖFTESİ : Önceleri bir minibüs köftecisiydi.Ünü kulaktan kulağa yayıldı,giderek dükkanı büyütüyor.Vaktiniz varsa masalarda köfte piyaz,yoksa ayaküstü köfte ekmek tavsiye ederiz.
12- REJANS'IN PİROŞKİSİ : Rejans zaten ambiyansıyla başlı başına bir İstanbul tadıdır.Piroşkisi de ağızda köpük gibi erir.
13- TARİHİ KİREÇBURNU FIRINI'NIN KIYMALI BÖREĞİ : Tam 50 yıllık geçmişi var.Özelliği; kıymasında kuşüzümü olması.
14- DİVAN PUB'IN PUB SALATASI : Artık biraz demode olsada,peyniri dil küpleri ve özellikle de sosuyla,İstanbul lezzetleri arasında yeri ebedi olmalı.
15- BARBA YANİ'NİN KARİDESLİ BÖREĞİ : Burgazada'daki Yani amcanın Rum mezeleri ve mastika likörü çok meşhurdur.Ama en iyisi karidesli böreği.
16- VEFA'NIN BOZASI : Ekim gibi çıkan bozayı Tarihi Vefa Bozacısı'nda denemelisiniz.
17- ZEYNEL'İN TAVUKGÖĞSÜ / KAZANDİBİ : Onca muhallebici var fakat Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi, hele de üzeri dondurmalıysa,başkadır.
18- KARAKÖY GÜLLÜOĞLU'NUN BAKLAVASI : Spesiyal baklavaları ''Hekimbaşı'' dır.Harcında ve şerbetinde ceviz,damla sakızı,zencefil,çörekotu,hindistancevizi,kakule,karanfil suyu,kişniş,safran,salep,tarçın ve portakal kabuğu olan tam bir enerji ürünü.
19- SARIYER BÖREKÇİSİ'NİN POĞAÇASI : Sarıyer meydanından Rumeli Kavağı'na giden yolun üzerindeki Tarihi Sarıyer Börekçisi yıllardır bu işin ustası.Poğaçası o kadar lezzetlidir ki böreğe benzer.
20- EMEK MANTI'NIN MANTISI : Kayseri usulü mantıyı en güzel yapan yerlerin başında gelir.Çiğbörek ve yaprak sarma konusunda da çok başarılıdır.
21- ŞAMPİYON KOKOREÇ : Adından da anlaşılacağı gibi kokoreç konusunda ''şampiyon'' dur.Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki şubesini özellikle tavsiye ederiz; sacda domatesli ve acı pul biberli yapıyorlar.
22- SAVOY'UN MİLFÖY PASTASI : Kat kat çıtır milföy pastayı Cihangir'in en eski pastanelerinden Savoy'da denemelisiniz.
23- TEŞVİKİYE SARAY'IN TAVUKLU PİLAVI : Lokanta ilk kurulduğunda tavukgöğsü yapımında kullanılan tavuk etleri artınca pilava katılmış.Böylece tavuklu pilav ortaya çıkmış.Şu anda en çok sipariş aldığı yemek.
24- KIZILKAYALAR'IN HAMBURGERİ : Lezzeti özel salça sosundan kaynaklanıyor.Özellikle gece yarısı Taksim'de eğlenceden dönerken yenmeli.
25- BAMBİ'NİN DÜRÜM DÖNERİ : Sıraselviler'de sıra sıra dizilmiş büfeler içinde en güzel dürüm döner yapan Bambi'dir.
26- BARIŞ BÜFE'NİN DİLLİ KAŞARLI TOSTU : Bağdat Caddesi'nin klasiği, dillikaşarlı pide tostuyla tanınır.
27- KANATÇI HAYDAR'IN TAVUK KANATLARI : Kömür ızgarada pişen kanatlar müthiştir.
28- THE MARMARA'NIN SALATA VE KUPLARI : Çeşit de, sunum da zengindir.Fonda ise şehrin en merkezi meydanının kozmopolit tadına varılır.
29- YENİKÖY BÖREKÇİSİ'NİN KURABİYELERİ : Üzeri susamlı tatlı kurabiyeleri çayın yanında vazgeçilmez tattır.
30- ÇENGELKÖY İSKELE'NİN DENİZ MAHSULLERİ GÜVECİ : Lezzeti ve bütün o malzemelerin verdiği enerji düşünülerek bu yemeğe Atom adı verilmiş.
31- AĞA LOKANTASI'NIN ŞEKERPARESİ : Beyoğlu ve Güneşli'deki Ağa Lokantası'nın şekerparesi kocaman,tam kıvamında.
32- BEBEK ABBAS'IN WAFFLE'I : Tüm waffle'cılara taş çıkartır.Bir de ekstra böğürtlen koyulursa,yemeyip yanında yatılır.
33- LOFT'UN İNCİR EZMELİ PROFİTEROLÜ : Loft'un başarısı, bildik tatlara değişik yorumlar getiren,aşçılık eğitimi almış sahibinden kaynaklanıyor.
34- KAŞIBEYAZ'IN LAHMACUNU : Özelliği soğansız olması.Sarımsak ve tuzlu pide hamurundan yapılıyor ve sadece kuzu eti kullanılıyor.
35- BEYTİ'NİN BEYTİ KEBABI : İsmini de spesiyali olan etten alıyor restoran.Beyti kebabında o kadar iddialılar yani.
36- DOĞA BALIK'IN SALATASI : Doğa Balık hem balıkları hem manzarasıyla ünlüdür.Balık tabii ki salatasız yenmez.Doğa'da salatalar Kazdağı'ndan getirilen özel otlarla yapılıyor.
37- KIYI RESTORAN'IN YAPRAK CİĞERİ : Kıyı'nın balıkları yanı sıra mezeleri de çok iyidir.Kuzu ciğeri bilumum baharatlara bulanıp kızgın yağda pişiriliyor.Ve üzerine dereotu serpilip sıcak servis ediliyor.
38- CAFE WIEN'İN ŞİNİTZELİ : Reasürans'ın içindeki Cafe Wien, Viyana usulü şinitzeli en iyi yapanlardan.
39- MARMARİS BÜFE'NİN LEYLA'SI : Leyla, Marmaris Büfe'nin çikolatalı muzlu tostuna verilen ad. Müdavimleri bu tosta dünyanın 8.harikası diyor.
40- AYDER'İN KURU FASULYESİ : Bağlarbaşı'ndaki salaş bir dükkanda,şehrin en iyi kuru fasulyesi yapılıyor.Fasulyeler bir gün öncesinden sütte güzellik uykusuna yatırılarak...
41- KONAK PASTANESİ'NİN ÇİKOLATALI BADEM EZMESİ : Konak Pastanesi'nin her şeyi ayrı bir efsanedir.Ayçöreği, ekler pastaları... Ama mantar şeklindeki çikolatalı badem ezmesinin üstüne yoktur.
42- APİK'İN İŞKEMBE ÇORBASI : Eğlenceden sonra geceyi iyi bir işkembe çorbasıyla tamamlamak adettendir.Apik Dolapdere'de, yılların emektarıdır.
43- LOKANTA'NIN KIRMIZI BİBER ÇORBASI : Mehmet Gürs, tüm yemekleriyle mest ediyor.Közlenmiş kırmızı biber çorbasına özellikle bayılıyoruz.
44- HACI ABDULLAH'IN KOMPOSTOLARI : Türk Osmanlı mutfağının en şöhretlilerindendir.İster frambuaz, ister nar; kompostolar lezizdir.
45- DEVELİ'NİN ÇİĞ KÖFTESİ : Develi'nin Samatya'daki şubesi esastır.Burada çiğköfte şamfıstıklı yapılıyor.
46- BOĞAZİÇİ BORSA'NIN HÜNKARBEĞENDİSİ : Türk mutfağını en iyi yapan yerlerin başında gelen Borsa'da klasik lezzetler, şık sunulur.Hünkarbeğendisi hiçbir yere benzemez.
47- FERİYE'NİN ÇİLAVI : Türk mutfağını enfes bir manzarayla birleştiriyor Feriye. Çilavının nefaseti, içinin sakızlı olmasından kaynaklanıyor.
48- TEŞVİKİYE BAHAR PASTANESİ'NİN ÇİKOLATALI KESTANE TATLISI : Kafkas'ın kestane şekerlerine bir İstanbul'lu olarak rakiptir.Hep tazedir.Çikolata ile kestanenin bileşimi ve ağızda dağılışı insanı mest eder.
49- İNCİ'NİN PROFİTEROLÜ : Profiterolün icat edildiği pastanedir.Öz İnci, Hakiki İnci diye taklitleri türetilmişse de gerçeği İstiklal Caddesi'ndedir.
50- BEBEK BADEM EZMESİ : Tarihi Bebek Badem Ezmecisi'nin badem ezmesi insan ağzına götürürken erimeye başlar adeta.Çok hafiftir.
51- BALIKÇI HASAN'IN LAKERDASI VE ÇOBAN SALATASI : Balıkların tazeliğinin nedeni haldeki balıkçıların sabah ilk olarak buraya satış yapmasındandır.
52- SARIYER MUHALLEBİCİSİ'NİN KAZANDİBİ : Sütlü tatlılar, sahiplerinin çiftliğinde sağılan taze sütle yapılır.
53- ASİTANE'NİN SEBZELİ SARMASI : İstanbul'da Osmanlı mutfağını en iyi sunan yerlerdendir.Sebzeli Asitane sarmasında közlenmiş patlıcan ve sarmısaklı köfte, nane asidesi ile servis edilir.
54- DARÜZZİYAFE'NİN KÖFTESİ : Süleymaniye Camii'nin Külliyesi'ndeki restoranın spesiyali olan bu yemek biraz baharatlı ve inanılmaz lezzetli.İçinde üç farklı et bulunuyor.Köfteye fıstık ve baharatlar eklenip, yufkaya sarılıp pişiriliyor.
55- ÇİYA'NIN KİRECE YATIRILMIŞ KABAK TATLISI : Kadıköy Çarşısı'ndaki Çiya'da maceradan korkmayın.Kapanışı mutlaka dışı çıtır, içi yumuşak olan kirece yatırılmış kabakla yapın.
56- GEZİ PASTANESİ'NİN ÇİKOLATASI : Kullanılan malzeme o kadar kaliteli ki, sıcak çikolata gerçek çikolata tadında.
57- DİVAN PASTANESİ'NİN ÇİKOLATASI : İstanbul'un en iyi çikolatacısıdır.Özellikle prenses çikolata diye bilinen, içi bademli, üstü çikolata ve kakao kaplı olanları bir efsanedir.
58- KANLICA'NIN YOĞURDU : O rengi pembemsi yoğurdun üstüne pudra şekeri dökünce ummadık bir tat çıkar ortaya.İstanbul'un kendine has bu yoğurdunu vapurda tatmak da ayrı bir keyiftir.
59- PARK ŞAMDAN'IN KUZU KABURGA VEYA KUZU KÜLBASTISI : 20 yıldır İstanbul'da klasikleşmiş bir restoran olan Park Şamdan mutfağının yıllardır değişmeyen özel yemeği kuzu kaburga ve kuzu külbastıdır.
60- SULTANAHMET KÖFTESİ : Orijinali Sultanahmet'teki Selim Usta'nın dükkanıdır.Kıyma, köfte haline geldikten sonra bir gün dinlendirilir.
61- MARKİZ PASTANESİ'NİN MAKARONU : Genellikle badem aromalı olan bu lezzetin, Markiz'de fıstıklı,güllü ve vanilyalısını da bulabilirsiniz.
62- MURTAZA'NIN BUZLU BADEMİ : Özellikle rakıyla çok iyi gider.Nişantaşı'nda seyyar arabada satan Murtaza'nın buzlu bademi en iyilerdendir.Çanakkale'den geliyor ve her daim taze oluyor.
63- HAMDİ'NİN KEBAPLARI : Mısır Çarşısı'nın hemen arkasındaki Hamdi Et Lokantası'nı kebapları da muhteşem Haliç manzarası kadar iz bırakır.
64- YAKUP'UN ÇİROZ SALATASI : Meyhane kültürünün öncülerinden Yakup'un mezelerinin en güzeli çiroz salatasıdır.
65- BEYOĞLU LADES'İN MENEMENİ : Kendilerine özgü bu menemenin en önemli malzemesi, olmazsa olmazı salça. 30 yıldır tadı hiç değişmeyen ev yapımı salça kullanıyorlar.
66- HAN'IN İNEGÖL KÖFTESİ : Bostancı'da ve Şaşkınbakkal'da iki şubesi var Han Restoran'ın. Yıllardır en çok tercih edilen lezzet İnegöl Köfte.
67- HAİN KÖFTE'NİN SUCUK KÖFTESİ : Levent Sanayinin içindedir Hain Köfte.Üç çeşit köftesinden en iyisi sarımsaklı sucuk köftesidir.
68- ETHEMEFENDİ 36'NIN FRAMBUAZLI MUHALLEBİSİ : Bu muhallebi, bildiklerinizden çok farklı.Sakızlı,frambuaz soslu ve de üstü dondurmalı.
69- FİLİBE KÖFTECİSİ'NİN KÖFTESİ : Ekmek arası köfte, Sirkeci'de vapura binmeden önce ayak üstü çok iyi gider.
70- GÜNAYDIN'IN ETLİ PİDESİ : Eti kendi çiftliklerinden sağladıkları için yıllardır aynı lezzette.
71- ANADOLU KAVAĞI'NDA MİDYE TAVA : Ekmek arası, tarator soslu iki çöp midye tava, Boğaz'a karşı en büyük keyiftir.
72- ERENKÖY'DE SOKAK SİMİTÇİSİ : Erenköy'de Starbucks'ın karşı kaldırımındaki simitçiyi deneyin.Simidi ikiye bölüp arasına krem peynir ve zeytin ezmesi sürüyor.Simit Sarayları'ndan çok daha çıtır.
73- KÖPRÜALTI'NDA BALIK : Altınboynuz (Haliç) manzarasına karşı hesaplı yemek için doğru ekmek buradaki balık ekmekçiler.
74- ÇENGELKÖY HİYARI : Çengelköy'ün salatalığı daha körpe, hoş kokuludur.Haziran 20'den Temmuz 10'a kadar çıkar.Bu tarihler dışında Çengelköy'den geldi denirse sakın ola aldanmayın.
75- İMROZ'UN HAMSİSİ : Zeytinyağında kızarmış, çıtır çıtır ve üzeri kekikli servis edilir.
76- TUĞRA'NIN OSMANLI USULÜ TAVUK ÇORBASI : Çırağan Sarayı'ndaki Tuğra'da tavuk suyu çorba özel bir tarifle, yoğurt ve pırasa katılarak hazırlanıyor.
77- KARAKÖY LOKANTASI : Karaköy Limanın karşısında Türk mutfağı lezzetlerinin özel sunumlarının yapıldığı akşam saatlerinde çok rağbet gören modern zaman meyhanesine dönüşen mekan.
78- REFİK'İN GÜL İŞKEMBESİ : Asmalımescit'teki Refik mezeleriyle meşhurdur.Bu mezelerden en ilginci gül işkembesi.
79- ORTAKÖY'ÜN KUMPİRİ : Bol kaşarlı,sosisli,salamlı,Rus salatalı,mayonezli,ketçaplı dev kumpir için Ortaköy girişindeki çift sıra kumpircilerden birini seçebilirsiniz.
80- PADİŞAH SOFRASI'NIN KÖZDE PİLİCİ : Şişli'deki mekanın özelliği, piliç ve kuzuyu tamamen doğal odun ateşinde pişirmesi.Hem lezzetli hem çıtır oluyor.
81- FATİH SARMACISI'NIN SARMASI : İçine bolca kayısı marmeladı sürülüp rulo yapılmış, şerbete yatırılmış, büyükçe bir pandispanya.60 yıldır aynı ufak dükkanda satılır.
82- ASRİ TURŞUCU'NUN TURŞUSU : Sırrı kullanılan koruk ve Uludağ suyunda saklı.Klasiklerin yanı sıra bamya erik gibi çeşitler de var.
83- ARNAVUTKÖY'ÜN ÇİLEĞİ : Artık çilek deyince kocaman, tuhaf şekilli hormonlu bir meyve geliyor aklımıza.Arnavutköy'ün pembebeyaz, mis kokan çilekleri nadir bulunuyor.
84- EMİRGAN ÇINARALTI'NIN ÇAY VE POĞAÇASI : Burada tavşankanı çay içme keyfi bambaşka.Bunca yeni, alternatif su kenarı kahvaltı mekanına rağmen.
85- LACİVERT'İN USKUMRU DOLMASI : Pirinçten çok soğan içeriyor.Asıl sırrı ise içine katılan kişnişte.
86- BEYAZ FIRIN'IN PASKALYA ÇÖREĞİ : Kadıköy Çarşısı'ndaki eski dükkandan farklı olarak Çiftehavuzlar'da ''modernize'' çeşitler de var.Ama paskalya çöreği her zaman bir numara.
87- HACIBEKİR'İN AKİDE ŞEKERİ : Lokumları da nefistir ama asıl akideleri oyuncak gibidir.
88- GİRİTLİ'NİN AHTAPOTU : Minyatür kaselerde gelen tüm mezeleri ayrı bir güzellikte ama salkım saçak gelen ehlileştirilmemiş görüntüdeki pamuk ahtapotu,rüyalara giren cinsten.
89- MAVİ'NİN PATLICANLI BÖREKİTASI : Nişantaşı'ndaki Mavi, yıllardır değişmeyen buluşma noktalarından. Krepleri,salataları,çeşidi az da olsa tatlıları hep iyidir ama patlıcanlı börekitası az bulunur özelliktedir.
90- TODORİ'NİN MARİNE EDİLMİŞ ÇİĞ BALIĞI : Caddebostan'daki Todori, 'karşı'nın en iyi balıkçılarındandır.Başlangıçlardan marine çiğ balığı,balık köftesi ve uskumrusu müthiştir.
91- HOUSE CAFE'NİN NANELİ LİMONATASI : Şehrin göbeğinde, ıhlamur ve dut ağaçları altında yapılan çok özel bir keyif.
92- ÇEŞNİ'NİN İŞKEMBESİ : Çiftehavuzlar'daki mütevazi et lokantası, damağınıza çatlatabilecek kadar bir işkembe sote yapıyor; güveçte.
93- SET'İN BALIK KOKORECİ : Kireçburnu'ndaki Set'in her şeyi taze ve lezizdir.Balık kokoreci başka dünyalara götürür.
94- PERA PALAS'TA 5 ÇAYI : Süslü koltuklara kurulup, 'kuru pasta' ile bir fincan çay içmeyeli ne kadar oldu ?
95- SATIRBAŞI'NIN İÇLİKÖFTESİ : İstiklal Caddesi'ndeki 'Satırbaşı' Ali amcanın doyumsuz içliköftelerini, eşi evde yapar.
96- ZENCEFİL'İN SEBZE SALATASI : Vejetaryen lokantası Zencefil'de kabaklı,soya fasulyeli sebze salatasının denemelisiniz; üzerinde nar taneleri bile var.Yanında Zencefil'in özel ekmeklerinden de isteyin.
97- HAS EKMEK FIRINI'NIN EKMEĞİ / PİDESİ : Çınaraltı kahvaltılarında Çengelköy'deki Has Ekmek'in simitleri,pideleri çok iyi gider.150 yıllık fırında her daim 'Ramazan Pidesi' bulmak mümkün.Üstüne 'şifa' denilen özel bir karışım sürülen pideler odun fırınında pişiriliyor.
98- ANTRE'NİN PEYNİRLERİ : Tam 35 çeşit Türk peyniri var burada.Peynir konusunda seçiciyseniz uğrayın.
99- KANAAT LOKANTASI'NIN 'SORBE'Sİ : Üsküdar'daki Kanaat'in sorbe havasındaki meyveli dondurmaları meşhurdur.Katkı maddesi yok, salep Yozgat'tan, süt Çekmeköy'den...
100- HÜNKAR'IN ILIK İRMİK HELVASI : Feridun Ügümü'nün özel tereyağlı,ılık irmik helvası,tatlıyla hiç işi olmayanları bile teslim alır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder