Sayfalar

29 Haziran 2017 Perşembe

DEDEGÖL DAĞI ÇIKIŞI   (AKSU/ISPARTA)
Dedegöl Dağı, Isparta İli'nin en yüksek dağı ve Batı Torosların da üçüncü yüksek dağı.Dağın zirvesine çıktığımızda,Dedegöl bizi iki tane göl manzarası ile ödüllendiriyor her defasında.Bir yanda üzeri çoğu defa bulutla kaplı Beyşehir Gölü,diğer yanda Eğirdir Gölü büyüleyici görüntüler sunar.
Dedegöl Dağı kütle olarak çok büyük bir dağ olduğundan,tek başına bir dağ dünyası gibidir.Bu kütlenin büyüklüğünü zirveye çıktığınızda daha iyi anlıyorsunuz.
Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölü arasındaki heybetli dağ Dedegöl Dağı'nın en yüksek zirvesi Dedegül 2998 m yüksekliğinde.Dedegöl Dağı'nı uzaklardan ilk gördüğünüz andan itibaren yaklaşana kadar görsel ziyafet giderek artar.
İhtişamlı yükselişine tanık olanları kendine bağlıyor Dedegöl Dağı.
2011 yılında ilk defa çıktım.Günümüze kadar sadece iki yıl çıkış faaliyetine katılamadım.Her yıl düzenlenen bu faaliyete katılmak için yıl boyunca adeta sabırsızlanıyoruz.
ETUDOSD (Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü) tarafından ilki 1997 yılında düzenlenen Eğirdir Dağcılık Şenliği,her yıl katılımcı sayısı ve portföyünü genişleterek ülke genelinden dağcılık camiasından 1500 kişinin katıldığı bir organizasyon haline geldi.
Eğirdir'den Aksu İlçesine geldikten sonra Yenişarbademli yolundan devamla Vali Çeşmesi mevkiinden sağa girilerek 3 km devam edildikten sonra Melikler Yaylası Kamp Alanı'na ulaşılıyor.Şenlik alanının Eğirdir'e uzaklığı 65 km. 
Dedegöl Dağı,Anamas Dağları adı verilen dağ gurubunun en yüksek bölümünü oluşturmakta. 
Söylenceye göre doruğa adını veren gülleri erenlerden sayılan bir ''dede'' dikmiş.Zamanla doruk ''Dedegül'', dağın genel adı ise ''Dedegöl'' adını almış.Doruğun güneyinde ''Karagöl'' isimli küçük bir göl de bulunmakta.
Dedegöl Dağı'na en pratik çıkış yaklaşık 1700 metre rakımda bulunan Melikler Yaylası'ndan yapılıyor.Ayrıca Eldere Köyü'nden de dağa bir çıkış rotası bulunmakta.
Rotanın tamamı dik çıkış ve inişli patikalardan oluşuyor.Bu nedenle; baret ve baton kullanmak gerekiyor.Bazı yıllarda rotada yoğun kar olabiliyor.Rehberler eşliğinde çok dikkatli çıkış-iniş yapmak zorunluluğu var.
Dağın,2000 metrelere kadar olan yüzeyi sedir ve kızılçam ormanları ile kaplı.

19-21 Mayıs 2017 tarihlerinde 21.kez düzenlendi.Her yıl, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı takip eden ilk hafta sonu gerçekleştiriliyor.
Şenlik alanına Cuma ve Cumartesi günü gelen doğaseverler kamp düzenine uygun olarak çadırlarını kurarak şenlik programı çerçevesinde faaliyetlere katılıyorlar.
Artık ezbere bildiğim programda; tırmanıştan önceki gün yaka kanyonu geçişi (hava şartları uygun olur ise),Pınargözü mağarası gezisi faaliyetleri yapılıyor.
En önemlisi de camiadan dostları görmek ve yeni dostluklar kurmak..
Melikler yaylası kamp alanında çadırları kurarken kekik kokuları içerisinde,Dedegöl Dağı'nın haşmetli görüntüsü ile olağanüstü doğanın içinde olmanın keyfini çıkarıyoruz.






Kamp alanında çadırları kurduk.Dostları gördük,dostlukları tazeledik..
O zaman artık faaliyetlere başlayalım...
Cumartesi günü saat 13.00 da başlayan Yaka Kanyonu geçişi ile başlıyoruz...
Yaka Kanyonu sağlıklı her insanın (su sıcaklığı 4-5 derece) rahatlıkla yürüyebileceği bir yapıya sahip.Dedegöl Dağı'nın eteğinde bulunan Melikler Yaylası bu parkurun başlangıç noktasını oluşturuyor.Yayladan başlayan parkurun 4 km'lik bölümü orman içinden ve meralık alandan geçiyor.Kanyon içerisinde dar duvarlar arasından bir koridordan geçen parkur tek kelime ile muhteşem.
Anamas'lardan akan suların binlerce yılda oluşturduğu 4 km uzunluğundaki kanyon duvarları yer yer 200 metreyi bulan yüksekliğe sahip.Kanyonun genişliği 1.5-2 metre arasında.Su derinliği ise 2 metreye kadar ulaşabiliyor.
Kanyonun bitim yeri Yaka Köyü.
Kanyon geçişi sırasında güvenlik açısından kask kullanmanız önemli.




Bu muhteşem aktiviteden sonra kamp alanına dönüyoruz.Artık akşam vakti geliyor.Tırmanıştan bir gün önceki akşam yani Cumartesi günü akşamı tüm katılımcılara üç çeşitli menüden oluşan şenlik yemeği ikramı yapılıyor.
Başta Eğirdir Belediyesi olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı,Isparta Valiliği,Eğirdir,Aksu ve Yenişarbademli Kaymakamlıkları,Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı,Isparta İl Özel İdaresi,Aksu ve Yenişarbademli Belediye Başkanlııkları,Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün destekleri ile şenlik gerçekleştiriliyor.
Şenlik yemeği saat 18.00 da başlıyor.
Odun ateşinde büyük kazanlarda hazırlanan enfes; Kuru Fasulye,Etli Pilav,Helva'dan oluşan ikram menüsü için sıraya geçiliyor.Bu sırada bulunmak ve sohbetler çok keyifli..










Melikler Yaylası'nda akşam oldu..Hava soğumaya başlıyor..
Şenlik ateşleri yakılıyor.Kamp ateşi başında sohbet ve eğlenceler başlıyor.
Dönemin Isparta Valisi,Kaymakamlar,Belediye Başkanları,Eğirdir Dağ Komando Okul Komutanı,Dağcılık Federasyonu Başkanı'nında katıldığı ziyaretler ve sohbetler saat 20.00 daki faaliyet toplantısı ve ardından yapılan slayt gösterisine kadar devam ediyor.Slayt gösterisinde daha önceki tırmanışlardan görüntüler,kulüp faaliyetlerini içeren tanıtım filmleri izletiliyor.İçilen çaylar,kahveler,dostlar,değerlendirmeler..
Saat 22.00 da Sessizlik..Yani kesin yatma saati..
Pazar sabahı gün doğmadan kalkılacak ve çıkışa başlanacak..











Ve büyük gün..Pazar sabahı 05.00 da ilk grup rehber eşliğinde 3 saat sürecek zirve çıkışına başlıyor.Güneş çıkıştan bir süre sonra Beyşehir Gölü üstünde kendini göstermeye başlıyor.Tarifsiz bir görüntü..
Tırmandıkça Beyşehir Gölü daha görünür oluyor.


 Melikler Yaylası Kamp Alanı yukarılardan, çıkışın ilk saatlerinde böyle görünüyor.



Daha zirveye çok var..Tırmanmaya devam..










  



Zirvedeyiz. 3000 metrede bulutların üstünde olmak,bir tarafta Eğirdir Gölü diğer tarafta Beyşehir Gölü,Sıra dağlar.
Tarifsiz anlar,güzellikler..
Her zorluğa değecek anları yaşıyoruz burada.
Zirve defterine birkaç satır not düşmek bir dahaki gelişe duyulan özlemin anlaşması gibi..





Donmuş bayrak yanında görüntülerimiz.. 


Zirvede geçirilen yarım saatten sonra 2 saatlik bir yürüyüşle tekrar Melikler Yaylası Kamp Alanı'na geliyoruz.
Bir tatlı yorgunluk ve huzur..
Bizi kamp alanında her yıl olduğu gibi gözleme ve buz gibi ayran ikramı karşılıyor.


Finale Pınargözü Mağarası ziyaretini bırakıyoruz.Soğuk suyla serinlemek,mağaradan çıkan klimatik rüzgarla kendimize gelerek dönüş için hazır haline gelebilmek için finali hep Pınargözü mağarasında yapıyoruz.
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun mağaralarından biri olan Pınargözü Mağarası içinde devam eden keşif çalışmaları nedeniyle henüz ziyarete açılmamış.Mağara içinden debisi 7 litre/saniye olan büyük bir kaynak çıkmakta.Ayrıca mağara içerisinde birçok sifon ve büyük çağlayanlar varmış.Yapılan araştırmalar sonucunda 16 km'lik bölümü ölçülmüş ancak sonuna ulaşılamamış.Bu müthiş bir şey..



Pazar günü öğlenden sonra çadırların sökülmesi ve ''önümüzdeki yıl tekrar buluşmak ''dilekleriyle faaliyet sona eriyor.






























































































1 yorum :

  1. Ben de 2012 yılındaki etkinliğe katılmıştım. Melikler Yaylas’nda aralıksız yağmur yağmıştı. Gece tırmanışa başladıktan sonra tipi başladı. Gerek yağmur gerek tipi nedeniyle ne dağı görebildim ne de manzarasını :( Sadece zirvedeyken güneydeki dağ sırasını görebiliyorduk. Şenlik belkide ülkemizdeki en büyük ve tekrarlı doğa sporları organizasyonu. Eski dostları biraraya getirip yeni dostluklara kapı açan bir etkinlik. Umarım 2018 te İzmir den ortak bir katılım sağlayabiliriz

    YanıtlaSil