YERYÜZÜNDEKİ GİZLİ CENNET ( KARACABEY / BURSA )
Karacabey Longoz Ormanları ya da diğer bir adıyla 'Su Basar Ormanları' adeta yanı başımızdaymış.
Bu gizli cennet, bu güne kadar defalarca geçtiğimiz Bursa yolundan sadece 25 km içeride ve yine yoldan çıkmayı gerektiriyormuş..
Biz yıllardır varlığından habersiz yakınından geçip gitmişiz.
Türkiye'de varlığı bilinen 4 Longoz ormanından biri.. Avrupa'da ise artık yok olan Longozların Türkiye'deki en canlı temsilcisiymiş. Dünya genelindeki nadir doğal yaşam alanları arasında sayılıyor.
Burada bulunduğumuz süre içinde Afrika savanlarına rakip görüntüler gördük.
Bursa'nın Karacabey İlçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Susurluk Irmağının oluşturduğu Kocaçay deltasında meydana gelen Longoz, Susurluk Irmağının Marmara Denizi ile buluştuğu noktada oluşuyor. Bölge; göl, bataklık, delta, kumul ve su basan orman ekosistemlerinden meydana geliyor.
Karacabey Longoz Ormanları, diğer adıyla '' Su Basar Ormanları '' sulak alanlarla iç içe olduklarından yağmurların etkisiyle orman tabanındaki su seviyesinin hemen yükselmesiyle farklı bir doğa harikasına dönüşüyor. Yaz aylarında sular çekildiğinde Longoz'un tabanı yemyeşil bir örtüyle kaplanıyor.
Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktirdiği yerde oluşan bir ekosistem.
Suyun getirdiği kil ve organik materyaller ile bu sahaların topraklarını mineral ve organik madde yönünden zenginleştiriyor.
Zengin bitki çeşitliliğine sahip ormanda ağırlıklı olarak; dişbudak, karaağaç, söğüt ve kızılağaçlar bulunuyor.
Karacabey Longozu, yağmur ormanı gibi gür bitki örtüsüne sahip.
Bununla birlikte yağmur ormanları gibi sadece yağışa ve hava nemine değil, daha çok taban suyuna bağımlılar. Bu özellikleri ile Longozlar, tropikal bölgelerin '' Mangrove '' ormanlarına benziyorlar.
Ana giriş kapısından girdikten sonra toprak bir yol üzerinde ilerlerken inekler, mandalar ve keçiler eşlik ediyor.
Girişten içeri girdikten sonra yol bir noktada sola ayrılıyor. Burada sola ayrılmayıp düz devam ettiğimizde longozun en geniş alanlarından biri karşımıza çıkıyor. Burada fotoğraf çekilebilir ve mola verilebilir.
Sola ayrılan yol ise denize yakın olan bölüm. Bu yol üzerinde de yürüyüş yapmak keyifli.
Bu bölgede bok böceklerini görmek mümkünmüş. Yol kenarındaki tabelalarda bok böceklerini ezmeyin şeklinde uyarılar bulunuyor. Bok böcekleri ekosistem için oldukça önemliymiş. Bu böcek yerdeki hayvan pisliklerini yuvarlayabileceği hale getirip taşıyarak belirlediği alanlara gömüyor. Böylece toprak doğal yoldan gübrelenmiş ve havalanmış oluyormuş. Bu böcekler ağırlıklarının 240 katı kadar yükü taşıyabiliyorlarmış.
Bu alanda yer alan ekosistemin bir diğer parçası ise karabaş otu. (Lavanta olarak biliniyor)
Sağlığa bir çok faydası olmasının yanısıra harika fotoğraf görüntüleri veriyorlar.
Alanda tespit edilen 217 kuş türü var. Bunlardan bazıları ; Ak Pelikan, Çamur Çulluğu, Kuğu, Sülün, Yeşil Ağaçkakan, Yalı Çapkını, Sürmeli Kum Kuşu ve Yılan Kartalı gibi nadir görülen türler.
Kara Leylek, Küçük Balaban, Gri Balıkçıl, Kuğu, Macar Ördeği, Sumru ve Poyraz Kuşu gibi bir çok kuş türü burada ürüyor.
Su Samuru, Saz Kedisi, Yaban Kedisi gibi memeli türleri de görmek mümkün.
Longoz Ormanı, bu kuş türleri ile çeşitli sürüngenlere de ev sahipliği yapıyor.
Karacabey Longoz Ormanı yılın büyük bir bölümü su içinde kalıyor.İlkbahar ayı geldiğinde bölge içerisinde bulunan gölcüklerde Nilüfer çiçekleri açmaya başlıyor.
Burada otlayan yaban atları ve mandalar bir belgeselin içindeymiş hissi veriyor.
Kuş Gözlem kulesine çıkıldığında karşımıza çıkan menderesin manzarası enfes..
Bu yoldan devam edildiğinde son nokta olarak Dalyan Gölü ve denizin muhteşem karşılaşması görülüyormuş. (Aracımız bu yol için uygun olmadığı için devam edemedik)
Bu bölgede yer alan Poyraz ve Dalyan göllerinde bol miktarda turna, sazan, yılan balığı ve kefal yaşıyor.
Kuş gözlem kulesine gelmeden az önce karşımıza Afrika Köyü çıktı...
Longoz Ormanında tek mola yerinde karşılaştığımız görüntüler bizim için hoş bir süpriz oldu..
Meğer burası bir film setinden kalan yapılarmış..
Oyuncu Şahan Gökbakar, fenomen karakteri ''Recep İvedik 6'' nın Afrika macerasını beyaz perdeye taşıyacağı film için Karacabey Longoz Ormanı'na bungalov evler inşa ettirmiş. Çekimleri tamamlanan filmden geriye kalan set alanı Karacabey Belediyesi'ne bırakılmış.
Afrika Köyü'nde; hasırdan bungalovlar, kemik figürleri, ortalıkta gezinen tavşanlar,kedi,köpek,hindi ve tavuklar görüyoruz.
Keşfedilmeyi bekleyen Su Basar Ormanın derinlikleri, sahip oldukları yollarla doğal güzelliklerinin kapısını aralarken, doğa sporları ve yürüyüş meraklılarına geç kalmayın çağrısı yapıyor gibi..
Geniş dere yatakları, az dönemeçli düzgün akış yönüyle Kocadere, doğal liman özelliklerini fazlasıyla taşımakta.
Her yanı ağaçlık ve yeşilliklerle kaplı dere aynı zamanda su sporlarına elverişli durumda.
Karacabey Longoz Ormanları, kamp yapmak için çok ideal.
Burada, doğal güzelliklerin içerisinde sessiz, sakin ve kuş sesleri ile birlikte doğa yürüyüşü yapmayı listeme çoktan aldım bile..
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder