Bir otelden çok daha fazlası bizim için..
Tarihi dokuda ev rahatlığını yaşadığımız Bandırma'daki vazgeçilmezimiz.
Duyun-ı Umumi Binası (Osmanlı dış borçlarını denetleyen kurum) olarak 19. yy başlarında inşa edilen mimari yapı tarihe tanıklık etmiş ve birçok tarihi olaya ev sahipliği yapmış.
Bandırma'da göz alıcı güzelliği ile mutlaka dikkati çekiyor.Benim dikkati çeken tarafı ise bütün göz alıcılığının yanında kubbesi.
Nihayet konaklamak için rezervasyon yaptırdık..
Ünlü kubbeli odası Bandırma Palas Otel de tek ve benzersiz.
Hiç vakit kaybetmeden Kubbeli odaya çıkalım..
Otelin en özel odalarından biri olan kubbeli oda deniz manzarası, vitray boyalı camları ve tavanında (kubbe altında) yer alan resim sanatçısı Birim Erol tarafından yapılmış Akvaryum resmi ile eşsiz bir güzelliğe sahip..
Kubbeli oda da geçirdiğimiz gece unutulmaz bir deneyimdi.
Otelleri ve konaklama yerleri ile ilgili nadiren yazıyorum.Önemli olan kalınan yer değil bulunduğumuz yer, gördüklerimiz ve yaşadığımız özel anlar benim için.
Ancak bu Otel öylesine özel ki: tanıtılmayı hak ediyor..
Sabah uyandığımızda kubbeli odanın balkonundan böylesine bir Bandırma görüntüsüne tanık olduk..
Daha sonraki günlerde otelin standart odasında da kaldık.Standart odalarda aynı kalite ve konfor seviyesine sahipler.
1920'de 1.Dünya Savaşı sonrasında işgal altında olan Bandırma, Kurtuluş Savaşı ile birlikte 17 Eylül 1922 yılında Atatürk ve silah arkadaşları tarafından düşman işgalinden kurtulur.
Bandırma topraklarından kaçan yunan askerleri bu özel mimari yapıya top atışları ve yangınlar ile ciddi hasar bırakmışlar..
1924 yılında Muhasebe - Hususiye (Özel İdare) tarafından 1. Ulusal Mimarlık Akımı'nın öncülerinden Mimar Kemaleddin'in öncülüğünde başlayan tadilat iki yıl sürmüş ve bina 1926 yılında tekrar Bandırma'ya kazandırılmış.
Dönemin mimari akım etkilerinden olan kurşun kubbe, kurşun saçaklar, saçak altı mukarnaslar, eli böğründe üzerinde bulunan Osmanlı bitkisel motifleri ve Selçuklu geometrik motifleri binaya yeni kimliğini kazandırmış ve ihtişam katmış.
Ve 1926 yılında üç katlı özel banyolu odalara sahip gazino ve lokantası olan Bandırma'nın en büyük oteli olarak Bandırma Palas otel olarak hizmete açılmış.
Güvenilir Liman anlamına gelen Bandırma'ya gelen halk ve tüccarların konaklama ve yemek gibi ihtiyaçlarını karşılamış.
1940 yılında başlayarak sırasıyla ; Askeri Hastane, Gar Oteli ve Lokanta, Bandırma Kültür Eğitim Vakfı ve Halk Kütüphanesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı olarak da hizmet vermiş..
Özel İdare tarafından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen bu mimari eser özel bir firma tarafından kiralanarak restorasyonu yapılmış, iç dekorasyonu tarihi yapısına uygun olarak tasarlanmış ve yapılmış..
İçinde her bölümde adeta bir müze ve sanat galerisinin içindeymişcesine hissettiriyor..
Tarihin içinde olmak işte böyle dedirtiyor. Nasıl mı ?...
Bandırma Palas Otel'in bir başka süprizi ise; Noir Kitchen & Cafe ..
İki bölüm; hem kafe hem restoran..
Noir Kitchen'da enfes kahvaltı seçeneklerinin bulunduğu günün en önemli öğünü ile taptaze bir başlangıç, enfes kahveler, tatlılar..
Pub / Restoran bölümünde ise Türk ve Dünya mutfağının eşsiz lezzetleri kombinasyonları ile lezzet turuna çıkılıyor.
Zengin menü ve içecekler ile deniz ve şehir manzarasının tadını çıkarmak.. Elit servis ve özenle seçilmiş çalışanlar..
Noir Kitchen & Cafe'yi ayrı bir yazıda anlatacağım.
Lobi ve resepsiyon..
Tarihin bir çok anına tanıklık etmiş olan bu mimari eser Aralık 2018' de geçmiş ve geleceğe ev sahipliği yaparak milli tarihi yaşatmak adına 1926'dan miras Bandırma Palas Otel, bizi hayranı ve müptelası yapmayı başardı..
ADRES : Haydar Çavuş Mh. Cumhuriyet Cd. No :10
Bandırma / Balıkesir
Tel : 0266 7121010
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder