Sayfalar

18 Kasım 2018 Pazar

BİZİM YAZARIMIZ :  HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR
Dönemini ve çevresini romanlarında yaşatıp, genç yaşlarından itibaren geniş halk kitlelerince sevilerek okunmuş Hüseyin Rahmi, edebiyatımızın benzeri az bulunur şahsiyetlerindendir. Kitaplarında İstanbul yaşamının özel inanışları, toplumsal ve ekonomik eşitsizlikler, kadın erkek ilişkileri gibi konular halkın özgün konuşma biçimleri korunarak, çok defa gülünç, bazen hüzünlü olarak işlenir. Romanımıza '' mahalli renk '' ilk kez onunla girer.
   Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, yazarın seçme eserlerini Türk Edebiyatı Klasikleri dizisinde yayınlıyor.
Hüseyin Rahmi Gürpınar çok farklı ve ilginç bir yaşamı olan aynı zamanda çok da üretken bir yazar..
Şu ana kadar yayınlanan üç kitabını keyifle okudum..
19 Ağustos 1864'te İstanbul'da doğdu. 8 Mart 1944'te Heybeliada'da yaşamını yitirdi. Heybeliada'daki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnediliyor.

15 Kasım 2018 Perşembe

URLA İSKELE'DE..    (İZMİR)
Kasım ayının sonlarında bir başka İzmir güzeli Urla İskele'deyiz.
Bu gün güneş yüzünü gösterse de Ege'nin fırtınaları Urla'ya uğrar olmuş..Sakin ve huzurlu Urla; rüzgarlı ve soğuk günlerin başlamasıyla daha bir sakin ve daha bir güzel olmuş..
Sahilinde yürümek, tarihi sokaklarında dolaşmak ve Tanju Okan'ı, Yorgo Seferis'i, Necati Cumalı'yı da anlamanın ve anmanın tam zamanı..
İzmir'e yakın ama uzak Urla'da olmak bize hep keyif verir.
Urla bakmanın güzel olduğu yerlerdendir..
Urla'nın tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanıyor. O devirlerdeki adı '' Klazomenai ''.12 İyon kentinden biri olan Klazomenai, inanılmaz bir tarihi barındırıyor.
Vriula ve Vuria isimleriyle de anılan Urla, tarihte çok sayıda filozof ve düşünüre ev sahipliği yapmış.

10 Kasım 2018 Cumartesi

FERAH KEBAPÇI   (ISPARTA)
Isparta'nın önemli lezzet duraklarından biri olan Ferah Kebapçı 1944 yılında Hacı Nuri Parlar tarafından kurulmuş.Hacı Nuri, mekan geniş olsun, gönüllere hitap etsin diye bu ismi koymuş.
Aslında kebapçılık işi Hacı Nuri Bey'in babası Ali Hafız Efendi'ye kadar dayanıyor.Yani yüzyılı bulan bir geçmişi var.
Eski Üzüm Pazarı'nın girişindeki mekan, 1944 yılından bu yana aynı yerde hizmet veriyor.
Isparta Kebabı tam anlamıyla bir başyapıt.Bu başyapıt lezzetin yapım aşamaları da şöyle başlıyor;
Hayvanlar doğal ortamlarda yetiştiriliyor.Kebabın yapım serüveni,özel fırının çalı kökü veya meşe odunu ile saatler öncesinden ısıtılmasıyla başlıyor.Şişe takılmış kuzu,oğlak,erkeç kaburgaları fırın duvarına paralel olarak içi su ile dolu bakır tava üzerine sıralanıyor.
2 saat alev ve 1.5 saat korda pişiriliyor.Buhar ve alevin birleşmesinden doğan mis kokulu odun alevi ile nar gibi kızaran kaburgalar,bakır tabakla tırnaklı pide ile servis ediliyor.Kaburgaların fırında yüzde elli fire vermesi ile zararlı yağlar bakır tavanın içinde kalıyor.Alevin karşısında kızaran kaburganın yağları doymuş yağlar.Bu özelliği ile Isparta kebabı, Türkiye ve dünyada en az kolestrole sahip kebap ünvanını almış.

UZAY YOLU (STAR TREK) ÇİZGİ ROMAN TADINDA
(GENÇLİK TUZAĞI   1973)
Bizim kuşağımız için fenomen ve hatıralardan silinmeyen bir dizi...
Uzay Yolu (Star Trek) ilk kez ABD'de 8 Eylül 1966 günü NBC televizyonunda yayınlandı.Dizi William Shatner tarafından oynanan Kaptan Kirk'ün kumandasındaki Atılgan Yıldız Gemisi'nin mürettabatını ve onların '' daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere cesurca gitmek '' olan 5 yıllık görevinin hikayelerini anlatmaktadır.Sadece 3 sezon sonunda dizi yayından kaldırıldı ve son bölüm 3 Haziran 1969'da gösterildi.Tekrarlarının gösterimiyle Dünya'da bir kültürel fenomen haline geldi.
   1973 yılında çizgi roman olarak yayınlanan ' Gençlik Tuzağı ' bölümü ile bizler geçmişin o güzel hatıralara dönelim...
Yeni nesil de ' Daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere cesurca gitmek ' ilkesini konu olan farklı hikayelerle tanışır umarım...

Bu bölümde; Atılgan gemisi mürettebatı, uzayın derinliklerindeki bir gezegene inceleme yapmak için inerler...

9 Kasım 2018 Cuma

YAVAŞ ŞEHİR (CITTASLOW) SIĞACIK'TA OLMAK   (İZMİR)
Yavaş şehirler (Cittaslow) içinde ilk göz ağrımız Sığacık / Seferihisar'dır.Sığacık'ta olmak tam anlamıyla bir Ege filminin içine girmek gibidir..
Seferihisar, İzmir'in merkeze 45 km uzaklıktaki ilçesi.Tarihi çok eskilere dayanıyor.MÖ 1000'li yıllarda, Giritliler tarafından kurulduğu biliniyor.
Seferihisar'ın sahili konumundaki Sığacık ise muhteşem bir güzelliktir..
Sahil koruma kanunları işe yaramış, fazla katlı hiçbir yapı yok.Eski dokusu da hala hissediliyor.
Cittaslow (yavaş şehir) Birliği üyeliğini fazlasıyla hak ediyor.Bu felsefeye göre; büyük bina, hayatın peşinden koşuşturan insan, fast food yok. Hırs, hırsızlık, dünyayı doğal akışının tersine çevirme tutkusu yok...
   Ege filminin içine bir an önce girmek için Sığacık sokaklarında beraberce kaybolmaya başlayalım mı ?